Få bort dålig lukt från jackor och kappor med några enkla gör-det-själv-trick

av Titti Carlberg

19 November 2021

Få bort dålig lukt från jackor och kappor med några enkla gör-det-själv-trick
Advertisement

När det är dags för årstidsbyte till den kallare perioden och vi kommer att bli tvungna att möta regn - och kanske till och med snö - måste vi ersätta de lättare jackorna för varma och tunga jackor och kappor som sedan följer oss fram till vårens början. Ofta har dessa plagg förvarats i ett hörn i garderoben och det kan hända att så fort vi plockar fram dem, följer en obehaglig lukt med dem, som beror på instängdhet.

Att vädra garderoben och lämna kläderna ett par timmar, eller till och med dagar, i det fria, för att få bort lukten av instängdhet är väldigt användbart, men om du vill eliminera en starkare lukt och deodorisera dem väl kan du även använda några andra knep.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Mjukgörande ark för torktumlare: de kan också användas (en gång), så länge de är helt torra. Stoppa bara in dem i ärmarna eller fickorna på dina jackor, eller om det finns utrymme mellan det yttre lagret och det avtagbara innerfodret, så på en natt kommer de att ha gjort skillnad. Om du inte har några kan du ta rena tygbitar eller silkespapper (pappersnäsdukar fungerar också bra, fast lite mindre) och hälla ett par droppar eterisk olja över dem, använd dem på samma sätt som mjukmedelsark.
  • Lägg i små tvålar (torra) i tygpåsar att hänga mellan jackorna inne i garderoben och efter tre timmar har de fått en bättre doft.
  • Om du vill att det ska gå snabbare, lägg då kläderna i torktumlaren och stoppa in de speciella bollarna strödda med eterisk olja efter eget önskemål. Generellt rekomenderas Tee Tree (som är användbar mot mögel) eller essenser med en frisk och balsamisk doft som lavendel, mynta, eukalyptus eller citrus.
  • Precis som när du behöver deoderisera skåp eller lådor kan du också använda påsar fyllda med aromatiska örter eller bikarbonat blandat med eterisk olja på samma sätt som slöljmedelsark. Det tar lite längre tid, men om du agerar med framförhållning kommer det att vara en utmärkt lösning.
  • Du kan lägga upp kläderna på ett bord eller en torkställning och strö över talk eller bikarbonat och sedan borsta eller dammsuga bort det efter en, eller ännu hellre, ett par timmar, ungefär som du gör när du deodoriserar madrassen.
  • Du kan också skapa en produkt att spraya för att parfymera plaggen: använd en flaska med nebulisator (bäst om den inte genererar för stora droppar) och fyll den med destillerat eller avmineraliserat vatten, till vilket du också kommer att lägga till ha några droppar eterisk olja och om du vill, en tesked bikarbonat. Skaka ordentligt och spraya med ett avstånd på minst 20 cm från plaggen för att inte blöta ner dem för mycket utan bara deodorisera dem.
Advertisement