Upptäck användbara tips för att hjälpa dina växter att överleva vintern på bästa sätt

av Titti Carlberg

21 November 2021

Upptäck användbara tips för att hjälpa dina växter att överleva vintern på bästa sätt
Advertisement

När nattemperaturen sjunker måste många av de plantor som vi ha ute i trädgården eller på balkongen plockas in i värmen där de får njuta av höga eller medelhöga temperaturer. Men det finns en nackdel på grund av att vintersäsongens egenskaper ibland äventyrar hälsan hos våra favoritplantor.

Vi måste lära oss att ta hand om dem på rätt sätt, och även om varje art har speciella behov finns det en rad indikationer som tenderar att gälla för de flesta av växterna vi har hemma. Ta reda på vilka genom att läsa vidare.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1. Minska på vattningen: Om ditt hem inte är för varmt eller torrt håller vattnet i jorden mycket längre när de förvaras inomhus på vintern, så följ alltid regeln att växter ska vattnas när underlaget är torrt, det kan hända att man vattnar dem alltmer sällan, kanske till och med hoppar över ett par veckor, särskilt när det gäller växter som suckulenter. När du sedan vattnar, gör det generöst och "glöm" sedan bort det i ett par veckor.

2.Få ut det mesta möjliga av det naturliga ljuset: timmarna av dagsljus minskar på vintern och växterna känner av det. Särskilt om vi betänker att 99% av de sorter vi har hemma är inhemska tropiska eller subtropiska, platser där dessa förändringar inte är så kännbara. Så även om de är växter som trivs bäst i halvskugga, se till att naturligt ljus når dem (som dagar med dåligt väder och dåligt med sol) så mycket som möjligt. Ställ krukorna på fönsterbrädor eller på platser där de kan nås av solens strålar i alla fall några timmar om dagen.                                                                   Du kommer att märka att många av dem byter färg, med mindre intensiva gröna, tunnare och svagare blad: allt detta är tecken på att plantan skulle behöva mer sol och kanske lite varmare.Vänta inte för länge med att flytta dem mot fönstren när du märker dessa tecken.

3. Det är normalt att bladen faller av: för många av dem är vintern en fas av vegetativ vila, så det är normalt att den tappar lite blad. Men om växten tappar alla kan den vara död, och orsakerna kan vara överdriven vattning, brist på ljus eller felaktiga temperaturer.

4. Undvik drag: väldigt få krukväxter tål det, eftersom det orsakar snabba förändringar i temperaturen runt dem.

5. Inget gödningsmedel: de producerar inte nya blad eller blommor så de behöver ingen extra näring på vintern

6. Se upp för insekter och parasiter: sjukdomar och angrepp av insekter som är skadliga för växter kan också föröka sig inomhus, så kontrollera dem alltid noggrannt och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

7. Låt dem inte sakna rätt mängd luftfuktighet: även om de inte behöver vattnas så ofta är ett fuktigt mikroklimat runt dem fördelaktigt. Det hjälper också om du ställer dem nära varandra!

8. Lämna dem "ifred" fram till vårens ankomst: ingen beskärning eller omplantering behövs, det är sådant som ska utföras i slutet av vintern

Lycka till!

 

Advertisement