Stopp i toalettstolen? Försök lösa problemet med jäst

av Titti Carlberg

22 November 2021

Stopp i toalettstolen? Försök lösa problemet med jäst
Advertisement

Att ha stopp i toaletten är alltid en obehaglig sak att hantera, och i de allvarligaste fallen krävs det ingripande av en expert. Men när du märker en avsevärd försening i utflödet från toaletten betyder det att hindret ännu inte är så allvarligt att det helt har blockerat röret, och då kan du försöka ta till en alternativ lösning.

Det finns många knep att prova, men ett som är ganska ovanligt och som kan komma väl till pass i en nödsituation är den som går ut på att använda jäst, det som man använder när man ska baka. Ta reda på hur man använder det genom att läsa vidare.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Man behöver instant bryggjäst, det vill säga delvis uttorkad granulerad jäst som även kallas öljäst eller "torr (aktiv) bryggjäst". Det är den som används för att baka bröd, pizza, focaccia och liknande. Alternativt kan du använda den färska i så paket.

  1. Häll ned ett par matskedar eller till och med ett helt paket torrjäst i avloppet, använder du den färska måste du lösa upp den i varmt vatten först, det räcker med ett halvt glas och häll det sedan i toalettstolen.
  2. Häll på en sked strösocker, vid det här lagen måste vi vänta på att jästen ska aktiveras och äta sockret och med det börja lösa upp massan som skapade stoppet.
  3. Efter några timmar (eller till och med hela natten), koka upp lite vatten och häll det försiktigt ner i toalettstolen. Det borde redan flyta bättre.

Ibland används denna metod som en förebyggande åtgärd, eller som ett första steg för att sedan underlätta användningen av en toalettkolv eller en rörmokarsond som mekaniskt flyttar hindret. Andra huskurer som kan hjälpa med måttliga blockeringar är diskmedel, vars klibbighet kan hjälpa till att dra den blockerade massan ner i röret, eller till och med vit vinäger.

Jäst kan också användas för köksavlopp, eftersom jäst äter upp stärkelsen som ofta ingår i de smutsklumpar som täpper till rören. Det är en traditionell metod som dock inte garanterar mirakel, men att hälla jäst i avloppen ett par gånger om året är en praxis som delas av många människor.

Advertisement