Håll din torktumlare ren för att få den att fungera bättre med några användbara knep

av Titti Carlberg

20 November 2021

Håll din torktumlare ren för att få den att fungera bättre med några användbara knep
Advertisement

Torktumlaren är en bra allierad i ditt hem, speciellt om du tvättar ofta och det inte finns plats eller tid för att låta de olika klädsorterna och hushållslinne torka naturligt på torkställningen. Med de olika programmen som finns, ger en torktumlare mjukare tyger - speciellt handdukar och badrockar - och doftande, som de inte blir så lätt när de torkar naturligt på torkställningen.

För att alltid säkerställa bästa resultat och framförallt för att undvika försummelse som leder till vissa skador, till och med kostsamma, är det nödvändigt att ta hand om denna apparat på bästa möjliga sätt och med jämna mellanrum rengöra den även inuti. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Rengöring av fläkten och borttagning av ludd och smuts

Ibland händer det att när vi öppnar luckan i slutet av torkprogrammet är tvätten fortfarande fuktig. Detta händer när smuts eller snarare ludd har samlats i apparaten och hindrar luftflödet. I förlängningen orsakar detta en stor belastning på apparaten  och kan leda till skador - i extrema fall kan även brand uppstå.

1) Rengör luddfiltret, det där gallret som förhindrar att filamenten som lossnar från tvätten hanmar i systemet. Du bör ta bort filtret enligt tillverkarens instruktioner och först använda en borste för att få bort huvuddelen av ludd. Passera sedan ett ark sköljmedel för att fånga upp det små bitarna ludd som ännu inte tagits bort.

2) Ta bort allt ludd som finns kvar på filtret: filtersilen lyckas inte alltid att blockera allt ludd och dessa avsätts i hålrummet som skyddas av det. Du kan använda en speciell borste (de är flexibla och långa, som de som används till rör), eller så kan du ta dammsugaren till hjälp genom att montera ett tunt munstycke på den.

3) Ungefär en gång om året behöver du också göra rent bakom fläkten och röret för att säkerställa att det inte finns några hinder och att apparaten fungerar som den ska. Det är en uppgift som bör utföras ev ett proffs, men det finns speciella kit att köpa online om du vill utföra det själv. Det är uppenbarligen nödvändigt att koppla bort apparaten från elektriciteten, koppla bort rören och göra ren dem invändigt med de speciella borstarna och alltid avsluta med hjälp av dammsugaren, som också behöver göras ren efteråt.

Fläckar inuti torktumlaren

Ibland händer det att an glömmer kontrollera fickorna på kläderna som ska tvättas, och om det ligger något i en ficka under hela tvättprogrammet, fins det en risk att föremålet ramlar ut när du har plagget i torktumlaren. Bovarna till de oönskade fläckarna kan vara pennor, kritor eller godis! Det kan ocksåhända att du gör misstaget att tvätta ett plagg som skulle torrbehandlas och vars tyg lämnar färg inne i trumman.

  • Bläck: kör ett torkprogram på 10 minuter så att metallen värms upp, koppla sedan ur apparaten och gnugga lite etylalkohol på fläcken tills den försvinner. För att ta reda på om du har fått bort allt kan du sätta igång torktumlaren med en gammal handduk eller en trasa i den.
  • Kritor: med värmen blir de en konkretion, som du kan skrapa bort så fort torktumlaren har kallnat (för att skrapa bort fläcken kan du använda ett gammalt kredit eller bankomatkort, som du inte längre använder eller något annat liknande plastföremål), och för att få bort alla rester, spraya lite olja på en trasa och gnugga den på fläcken (spraya inte direkt på fläcken). Låt apparaten vara urkopplad ocj tvätta insidan med lite såpa och vatten och sedan starta den på ett kort program utan någonting i den. 
  • Färgäme från kläder: fyll en hink med cirka tio liter varmt vatten och en kopp blekmedel, blöt några gamla handdukar i den och vrid noga ur det mesta av vattnet och lägg dem sedan i torktumlaren. Kör ett skonsamt program på en halvtimme, om det behövs upprepa proceduren. 
  • Godis/tuggummi: skrapa med ett plaskort eller liknande, ta sedan en hårtork till hjälp för att fläcken ska smälta och ta bort resterna med en trasa indränkt i avfettningsmedel. Torka sedan med en ren torr trasa.

Bra jobbat!

Advertisement