Diska för hand: upptäck hur du kan undvika onödigt slöseri

av Titti Carlberg

17 November 2021

Diska för hand: upptäck hur du kan undvika onödigt slöseri
Advertisement

Det är inte alla som har en diskmaskin hemma för att diska glas, tallrikar, bestick och kastruller. Och ibland händer det även att kastrullerna och tallrikarna är så kladdiga att man måste fördiska dem för hand innan man sätter in dem i diskmaskinen. Andra gånger är det inte tillräckligt mycket med disk för att sätta på en maskin, och eftersom det aldrig är bra att använda den när den inte är tillräckligt full, kanske det händer att vi behöver använda något som ännu inte är diskat... I dessa fall blir vi tvungna att plocka fram gummihandskarna och handdiskmedlet för att diska det för hand.

Men hur undviker man att slösa för mycket vatten och el för att värma upp det? Läs vidare för att få reda på det.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Om vi inte är försiktiga innebär det att ha en vattenkran öppen även i bara en minut att förbruka cirka tio liter vatten. Och eftersom det behövs varmt vatten för att diska noga, slutar det med att man förbrukar mycket el för att få en önskad temperatur. Att vara sparsam hjälper till att minska onödigt avfall:

  • Använd båda diskhoarna när du ska diska: ta för vana att bara fylla den ena med den smutsiga disken, så att du kan löddra in varje föremål ordentligt och flytta över det sedan till den tomma diskhon, öppna kranen endast då du ska skölja, vilket du gör när du har diskat alla föremål.
  • Det är ännu bättre om du fyller vattenhon med den smutsiga disken, eller till och med en hink med vatten (även kallt) så att smutsen löser upp sig innan du ska diska då går det snabbare att få det rent. Det innebär att man använder mindre vatten och mindre diskmedel, och dessutom förlorar man mindre tid. Man ska självklart ha skrapat ner alla matrester i soppåsen innan man diskar.
  • Undvik att samla mycket disk. Ibland känns det som att man inte gör annat än diska, men ju oftare du gör det, desto mindre jobbigt känns det. En far- och mormors regel är att aldrig gå och lägga sig att sova innan man har diskat allt. Att följa den regeln hjälper mycket!
  • Använd varmt vatten för att skölja av efter att du har avfettat föremålen med hjälp av diskmedel (och kanske lite vit vinäger)
  • Använd alltid - rena - svampar, men även diskborstar och borstar som är gjorda för kastruller, så att du inte bara behöver förlita dig på diskmedel och vatten för att få ren disken.
  • Börja alltid med tallrikarna och avsluta med de enklare föremålen
  • Tvätta och desinficera svampen så ofta som möjligt, byt ut den när den blir mörkfärgad, illaluktande eller inte längre är intakt.
  • Ha alltid diskstället tomt så att du inte behöver ordna det medan vattnet står och rinner, det är ett onödigt slöseri.

Bra jobbat!

Advertisement