Undvik att stryka med ett enkelt knep när du använder torktumlaren

av Titti Carlberg

21 November 2021

Undvik att stryka med ett enkelt knep när du använder torktumlaren
Advertisement

Ingen tycker om att stryka tvätt och försöker undvika det om det inte är absolut nödvändigt: när ett plagg är fullt av veck eller skrynkligt, är du tvungen att släta ut det för att undvika att gå runt med något skrynkligt på dig. Tyvärr gör torktumlaren, samtidigt som den är till stor hjälp i hem med många familjemedlemmar eller när det är för kallt för att lufttorka tvätten, nästan alltid att du blir tvungen att spendera tid med strykjärnet för att eliminera alla veck och skrynklor som bildas under den mekaniska torkningen.

Det är dock möjligt att minimera dem genom att använda ett enkelt knep, vilket innebär att man  använder is i själva torktumlaren. Ta reda på mer genom att läsa vidare.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Tillvägagångssättet är verkligen enkelt: du behöver bara lägga två eller tre isbitar (inte fler) i torktumlarens trumma, tillsammans med tvätten, och sedan köra den på hög temperatur i ett par minuter. Isen smälter och vattnet som produceras blir till ånga, så det blir lite som ett ångstrykjärn.

Det är viktigt att inte överbelasta trumman med för många plagg: om den blir för full fungerar inte knepet med ångan så bra och det blir istället som en helt vanlig torkcykel, så lägg bara in några plagg åt gången.

Resultatet räcker mer än väl till alla de plagg som inte behöver vara helt perfekta, som kanske vissa t-shirts eller byxor, som när de viks på rätt sätt inte förblir skrynkliga. Men det kan hjälpa till att påskynda strykfasen för svårare kläder som till exempel skjortor.

En annan försiktighetsåtgärd som alltid kommer väl till pass är att aldrig lämna kläder i torktumlaren för länge: så snart torkprogrammet är klart och plaggen fortfarande är varma bör man plocka ut och vika dem direkt. Det finns också de som plockar ut dem när de fortfarande är lite fuktiga, sträcker tyget för hand och låter skjortor hänga på galgar för att torka klart.

Har du aldrig provat det här knepet med is?

Advertisement