Ta reda på hur du neutraliserar dålig lukt från skor även med ett par strumpor

av Titti Carlberg

16 November 2021

Ta reda på hur du neutraliserar dålig lukt från skor även med ett par strumpor
Advertisement

De par skor som vi bär varje dag i många timmar avger oundvikligen dålig lukt när vi sedan tar av oss dem hemma: oavsett om det är vid entrén eller i sovrummet, när det är dåligt väder kan inte en öppen plats användas för att vädra dem: för att göra dem mindre illaluktande innan du ställer in dem, måste du tillgripa något botemedel. Att komma in i ett rum där stanken av skor, särskilt gympaskor, svävar är väldigt irriterande. 

En enkel och snabb metod att använda när vi inte har parfymerade påsar till hands är att använda ett par strumpor, salt eller bikarbonat. Ta reda på hur genom att läsa nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ta vilket par tunna strumpor som helst, kanske till och med ett par gamla och släta som du ändå ska slänga: ju tunnare de är, desto bättre andas de och fungerar bäst som luktätare DIY.

Du kan använda salt, fin eller grov spelar ingen roll, eller till och med bikarbonat eller talk, och tillvägagångssättet är verkligen intuitivt: du ska faktiskt använda strumporna istälet för en liten tygpåse.

Fyll sedan strumporna så att du fortfarande kan stänga dem: om de är långa är det bara att knyta en knut, annars är det bara att rulla ihop kanterna på de extrakorta och fästa med en klädnypa.

Nu kan du lägga in dem och dra nytta av den hygroskopiska kapaciteten hos dessa produkter som absorberar fukt från skorna och på så sätt neutraliserar dålig lukt efter en stund, eller så kan du deodorisera skorna lite genom att ha bikarbonat blandat med saltet (talk doftar redan av sig själv så där behövs det inte), några droppar eterisk olja efter eget önskemål, det räcker med 3 droppar.

Det är ett enkelt och snabbt botemedel, som inte ens förstör strumporna, så prova det! Alternativt kan du också lägga i tidningspapper (eventuellt med ett par droppar eterisk olja) i skorna, eller strö lite potatismjöl eller till och med kattsand i skorna, som du sedan får bort genom att dunka skorna mot varandra innan du tar på dig dem.

Advertisement