Stopp för damm: upptäck de vanor som hjälper till att motverka dess bildande

av Titti Carlberg

17 November 2021

Stopp för damm: upptäck de vanor som hjälper till att motverka dess bildande
Advertisement

Dammet som ackumuleras dag för dag på alla ytor i våra hem är en olägenhet som vi ofta måste hantera, och som är särskilt problematiskt om du har luftrörsproblem, och detta är ett tillstånd av dålig hygien som kan gynna många andra typer av problem för vår hälsa.

Att tvångsmässig hålla på att damma av ytor varje dag är inte roligt för någon, så för att motverka att det bildas damm hemma, kan man ta till en rad åtgärder som, om de blir en vana, kan ge riktigt märkbara resultat och man behöver inte hålla på att damma ständigt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Skura golven ofta: om det hela tiden verkar samlas damm i något särskilt rum, rekommenderas ofta att skura golven oftare och mycket noggrannt. Att först passera med dammsugaren och sedan skura gör att du kan undvika att dammet "lyfter" för att sedan lägga sig på möblernas ytor.

Advertisement
Tutorial via freshcrush.com

Tutorial via freshcrush.com

Ta av dig skorna i hallen och använd tofflor hemma: det är en vana som är väldigt bekväm och minskar avsevärt den mängd smuts som vi tar med oss utifrån, det har en stor fördel i kampen mot damm.

pixnio.com

pixnio.com

Ha fönstrena stängda: även om ventileringen i rummen är ett sätt att säkerställa en sund luftcirkulation som också förhindrar att mögel bildas, bör du ha fönstren stängda så mycket som möjligt om du har problem med damm. Grus, sand, damm och pollen kommer in med varje vindputs. Om du tvunget behöver ha fönstret öppet, kan det räcka med att ha det på glänt, ha fönsterluckorna delvis stängda eller kanske med ett par lätta gardiner fördragna.

Creativo

Creativo

Tvätta sängkläderna ofta: en inte obetydlig komponent av dammet som vi har hemma, särskilt i sovrummet, består av död hud. Så vi bör ofta tvätta inte bara sängkläderna utan också kuddarna, och kanske till och med dammsuga madrassen med jämna mellanrum. Det är också en stor hjälp för vår hälsa.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Piska mattorna varje dag skulle vara idealiskt, men det räcker med en gång i veckan. Piska dem först och dammsug dem sedan är den bästa kombinationen för att hålla dammet borta.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Gardiner, men även persienner och panel- eller rullgardiner, även myggnät bör rengöras ofta: det är ofta där som damm från utsidan samlas och sedan, varje gång vi rör vi dem eller det kommer en vindpust, hamnar det damm i hela rummet.

pixabay.com

pixabay.com

Alltid med tanke på att minimera mängden med smuts som vi själva tar in i hemmet är mattorna vid entrédörren allierade.

Advertisement
amothersshadow.com

amothersshadow.com

Glöm inte väggar och tak: vi pratar alltid om att skura golven, att damma av alla ytor på möbler och hyllor, men dammet fastnar också på väggarna och kan finnas i taket, det kanske hålls tillbaka av spindelnät. Åtminstone ett par gånger om året bör du därför damma och tvätta de ytorna. Samt bladen på alla fläktar. 

Detta är intuitiva råd, men när damm blir ett problem är detta en viktig vana att omsätta i praktik.

Advertisement