Lukter som hänger kvar efter matlagningen? Neutralisera dem med dessa enkla husmorstips

av Titti Carlberg

14 November 2021

Lukter som hänger kvar efter matlagningen? Neutralisera dem med dessa enkla husmorstips
Advertisement

Det finns maträtter som, när de tillagas sprider en behaglig doft i hela bostaden och andra som, hur goda de än är, verkar genomsyra varje rum med en outhärdlig stank. När det är fint väder och vi kan ha fönsterna öppna är det inga större problem att vädra köket innan dofterna sprider sig, men regniga dagar och under den kalla årstiden blir det svårt.

Det är därför värt att ha några vanliga ingredienser redo för att förbereda effektiva, billiga och enkla luktätande medel. Ta reda på vilka det är genom att skrolla ner.

Advertisement
Creativo

Creativo

Bikarbonat

Liksom i husets andra rum och i möbler är bikarbonat en utmärkt allierad för att absorbera obehagliga lukter. Det fungerar bäst när du bara vill ta bort spåren av en lukt som inte är så genomträngande: du behöver bara hälla upp lite bikarbonat i ett glas eller i en liten skål och tillsätta några droppar eterisk olja efter egen smak (i köket passar det bäst med citrus eller mynta) och ställ den nära spisen. Doften varar länge och motverkar effektivt de lätta lukter som kvarstår efter matlagning, så om du lämnar den hela natten så har du en behaglig doft när du vaknar nästa morgon.

Vinäger

Om du däremot vill kväva problemet direkt, så är vinäger det bästa medlet: du kan hälla det direkt i den heta grytan eller stekpannan, eller till och med på spisen, speciellt om det finns matfäckar runt plattorna. Ett annat sätt att använda det på är att fylla en plastbehållare och ställa den på spisen och låta det verka i några timmar.

Eterisk olja

Du kan använda det även utan bikarbonat: ta en bomullstuss eller till och med tygbitar, häll två eller tre droppar eterisk olja och lägg dem på strategiska ställen i köket, de fungerar som en deodorant i många timmar till och med en dag!

Citron

Istället för vinäger kan du även använda citronsaft, som säkert doftar behagligare än vinäger även om det är något mindre effektiv för att "äta" obehaglig lukt på ett snabbt sätt.

Vilken är din favoritmetod?

Advertisement