Ta reda på hur du bäst rengör dina tofflor för att få dem hygieniska och parfymerade under vintern

av Titti Carlberg

13 November 2021

Ta reda på hur du bäst rengör dina tofflor för att få dem hygieniska och parfymerade under vintern
Advertisement

Tofflorna vi bär under året skiljer sig från varandra, och om vi kanske märker smutsen i de öppna tofflor som vi bär på sommaren, tenderar vi att inte ägna samma uppmärksamhet åt tillståndet för de som är varmare, i tyg, päls eller annat varmt material som värmer fötterna under vinterhalvåret. Kanske för att vi i de flesta fall bär dem med strumpor på, kanske för att det inte faller oss in att tvätta dem, men även dessa bör rengöras och desinficeras.

När det första kalla vädret kommer är det värt att komma ihåg att rengöra dem för att kunna ta hand om dem igen efter halva vintersäsongen och kanske till och med innan de läggs undan igen på vårkanten. Läs vidare för att ta reda på hur.

Advertisement
Creativo

Creativo

För tyg eller syntetiska tofflor:

  1. Använd en borste, trasa eller till och med en våtservett för att noggrannt göra ren sulan från skräp och former av smuts.
  2. Om de har fått fläckar (mat, olja eller annat) måste de förbehandlas. Man kan använda färdiga produkter eller sin egen favoritmetod gör-det-själv. Produkterna bör dock verka i minst en kvart innan man fortsätter med tvättandet.
  3. tvättmaskinen: lägg dem i en tvätt (bestående av trasor eller handdukar) som är av liknande färg, och välj ett tvättprogram som är varmt men inte för varmt (40 grader är det bästa). Tillsätt ett par matskedar bikarbonat direkt i trumman eller i tvättmedelsfacket.För hand: fyll en hink med vatten och tillsätt en matsked tvättmedel och 2 med bikarbonat. Låt tofflorna dra i minst 30 minuter och krama dem sedan försiktigt för att släppa ut överflödigt vatten. Töm hinken och fyll på med rent vatten för att skölja tofflorna. Håll sem sedan under rinnande vatten och krama dem tills det inte längre finns något tvättmedel kvar i dem.
  4. Se till så att de återfår sin ursprungliga form igen och låt dem lufttorka på en ventilerad plats, gärna i solen om den inte är för stark.

För mocka eller pälsfodrade tofflor:

  1. Rengör sulan
  2. Ta bort det mesta av smutsen från ovandelen med en borste som är lämplig för detta material
  3.  Använd majsstärkelse eller talk på eventuella feta fläckar, låt det absorbera och borsta sedan bort det. För andra fläckar, använd en produkt som lämpar sig för denna typ av material.
  4. För insidian, särskilt om den är i päls, strö över lite bikarbonat för att täcka hela ytan. Låt det verka någon timme och dammsug sedan bort allt.
  5. Om du måste tvätta insidan, blötlägg en trasa i en lösning av en halv liter varmt vatten med en sked tvättmedel för ull och ömtålig tvätt, gnugga med den urkramade trasan på den del som är smutsig tills smutsen försvinner. Skölj trasan och använd den för att ta bort rester av tvättmedel flera gånger tllls allt är borta. 
  6. Lufttorka som i det tidigare fallet, man kan också hjälpa till genom att absorbera en del av fukten med en torr handuk eller en hårtork på minimal värme. Använd fingrarna för att göra pälsen mjuk igen.

Om du däremot har läder eller skinn tofflor, så är proceduren alltid att göra rent under sulan och sedan ta hand om ovandelen med en lämplig borste eller trasa, avsluta sedan med en rengöring baserad på läderprodukter, samma som du använder till stövlar. Om de behövs göras rent invändigt rekommenderar vi att man använder sadeltvål.

Bra jobbat!

Advertisement