De bästa knepen för att ladda mobiler och andra elektroniska enheter för att få batteriet att räcka längre

av Titti Carlberg

10 November 2021

De bästa knepen för att ladda mobiler och andra elektroniska enheter för att få batteriet att räcka längre
Advertisement

Batteriladdare är oumbärliga tillbehör i vardagen: de flesta enheter vi använder behöver faktiskt laddas upp med jämna mellanrum. Från mobiltelefoner  till smartklockor, och varje enhet vi använder för att kommunicera, arbeta eller på fritiden, sin egen laddningskabel som ansluts i väggen, bordet billaddare med flera.

Med tiden slits både batteriet och laddaren ut, och ibland inser vi inte att vissa vanor som förvärvats med tiden faktiskt leder till onödigt slöseri. Det är därför en bra idé att vidta en rad åtgärder för att utnyttja dessa tillbehör på bästa sätt för att förlänga deras livslängd och livslängden på själva enheten.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Det är vanligt att batteriernas prestanda försämras med tiden, men vissa försiktighetsåtgärder kan hjälpa:

Även partiella laddningar är bra: de gamla batterierna borde inte laddas upp för ofta, och det rekommenderas faktiskt att låta dem ladda ur helt för att sedan ladda upp dem helt, men med litiumjodbatterier är det också bra att ladda redan när de är på 30% och koppla från strömmen även när de är på bara 80%. Och om din mobiltelefon sjunker till 50% eller 60% kan du ladda den en stund utan problem.

  • Låt inte dina enheter laddas hela natten eller utan uppsikt: med trådlösa laddningssystem som du använder hemma, på kontoret eller i bilen kommer du ihåg att den är på laddning. Överladdning är skadligt av flera anledningar: att fortsätta att ladda ett batteri som är fulladdat kan leda till batteriinstabilitet och till och med funktionsfel (i sällsynta fall). Dessutom är det en stor form av stress för själva batteriet och genererar en förlust av energi som också får enhetn att bli varm.
  • Använd funktionerna hos vissa enheter för att sakta ner laddningen när den närmar sig maximal batterikapacitet.
  • Ladda enheterna medan de inte används: det är bättre att inte göra det medan du tittar på video, spelar spel eller pratar i telefonen.
  • Den idealiska temperaturen för en elektronisk enhet är mellan 25 till 40 grader, så undvik att överhetta den.
  • Undvik att ofta använda ultrasnabba laddare, utan använd dem helst bara på kalla enheter.
  • När laddningen är klar, koppla ur laddaren, inte bara kabeln eller enheten.
  • När laddkablarna eller själva laddaren är skadad, undvik provisoriska och gör-det-själv lösningar för att reparera dem: det är bättre att få dem fixade av en expert eller köpa nytt.

Visst är det värt att känna till dessa tips för att undvika att slösa ström i onödan!

Advertisement