Vill du få bort unken lukt från trämöbler

av Titti Carlberg

10 November 2021

Vill du få bort unken lukt från trämöbler
Advertisement

Det finns möbler av trä som har ett särskilt värde, eller till och med antika och med en oemotståndlig charm, men som kanske med tiden blir lite försummade eller kanske till och med bortglömda i ett hörn av hemmet innan man bestämmer sig för att ge dem en ny lyster och få dem att bli en del av inredningen. Så det kan ha hänt att man inte har brytt sig om dem på ett tag och upptäcker att de är angripna av mögel och de ger ifrån sig en dålig lukt.

Det är dock värt att återställa dem och eliminera problemet, göra dem vackra på nytt och redo att användas: läs vidare för att få reda på hur du ska göra det.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Det första du ska göra är att torka möbeln helt: om den har stått på en fuktig plats, ta då ut den och låt den lufttorka under solen. Det går bra med en ventilerad veranda eller balkong. Använd annars en bordsfläkt, avfuktare eller placera möbeln nära en radiator (inte för nära).
  2. Passera sedan en dammsugare, var noga med att inte glömma alla sprickor och hål. Använd ett långt smalt munstycke med medelstor sugkraft och det bästa är att ha en dammsugare med HEPA-filter, eller kom ihåg att alltid rengöra filtret efter att apparaten har dammsugit bort möglet.
  3. Använd väteperoxid: blötlägg en mjuk trasa tills den är lätt fuktig, även en av mikrofiber, med lite väteperoxid så att den är lätt fuktig och torka av möbeln både på insidan och utsidan. Väteperoxid är generellt lämplig för trä, men om du vill vara säker på att det inte förstör finishen, prova lite på ett dolt ställe först, vänta sedan en dag för att se om det har blivit något märke.
  4. Efter att ha behandlats med denna metod, måste eventuella skåpdörrar stå öppna och eventuella lådor vara utdragna tills det har torkat helt. De metoder som anges i den första punkten kan vara användbara.

Kom ihåg att bära handskar och munskydd för att undvika att komma i kontakt med eller andas in mögelsporer och tvätta och decinficera kläderna du har burit under arbetet för att undvika att mögelsporerna flyttar någon annanstans.                                                                                       Bra jobbat!

Advertisement