Tvätta kökshanddukar utan blekmedel? Prova några alternativa och skonsammare metoder

av Titti Carlberg

09 November 2021

Tvätta kökshanddukar utan blekmedel? Prova några alternativa och skonsammare metoder
Advertisement

I köket är det ingen brist på kökshanddukar som hänger lite överallt: vi använder dem för att torka händerna eller ytor, för att rengöra under matlagning, för att täcka den rena disken eller för att lyfta en varm kastrull. Kort sagt, de saknas aldrig, men det är också sant att frekvent användning leder till att vi tvättar dem ofta eftersom de oundvikligen blir fläckiga inom några dagar.

Det är därför de är bland de tyger för hemmet som är mest utsatta för kontinuerlig tvätt, vilket säkerligen leder till slitage på kort tid, speciellt när blekmedel används för att bleka dem effektivt. Så om du vill prova alternativa produkter kan du förbereda dem hemma, följ instruktionerna nedan.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Ingredienserna som du behöver är:

  • Natriumhydroxid (helst i pulver för livsmedelsbruk, om du hittar någon). Det går även att köpa online.
  • Natriumperkarborat (som även kan användas på färgade plagg, har en lätt blekande effekt och är ett miljövänligt alternativ).
  • Marseille tvål
  • Citronsyra

Marseille tvål är en ingrediens som vi alla känner till. När det gäller de andra: tack vare perkarbonat och varmt vatten kommer natriumhydroxiden att frigöra aktivt syre (redan runt 35-40 grader) för att behandla fläckarna, medan citronsyran bekämpar ansamlingen av avlagringar mellan fibrerna, vilket effektivt gör tyget mjukare och verkar även mot kalkbildning.

Du kan tvätta den för hand genom att hälla varmt vatten i en hink där du också lägger två matskedar natriumhydroxid och en med natriumperkarbonaten. Sänk ned handdukarna, låt dem dra i en timme och gnugga dem sedan kraftigt innan de tvättas i tvättmaskinen (eller för hand). Använd marseilletvålen och en matsked citronsyra (det senare kan läggas direkt i tvättmaskinstrumman eller i tvättmedelsfacket istället för sköljmedel, om den späds ut med vatten). Vissa personer använder väteperoxid (ett halvt glas) istället för citronsyra.

Visst är blekmedel en snabbare lösning men ibland för aggresiv och som inte kan användas på färgade plagg, så det kan vara värt att prova detta alternativ! Vilket är ditt favoritsätt för att alltid ha fläckfria kökshanddukar?

Advertisement