Vittvätt utan blekmedel? Prova dessa hemgjorda medel

av Titti Carlberg

10 November 2021

Vittvätt utan blekmedel? Prova dessa hemgjorda medel
Advertisement

Att få en ren vit tvätt är en stor tillfredsställelse: det är aldrig roligt att se att kläder eller hushållslinne inte är riktigt rent när du plockar ur dem ur tvättmaskinen utan den vithet som de ursprungligen hade. Den nästan ofelbara allierade för vita plagg är förvisso blekmedel, som dock ofta är aggressiv på tyger, och i kombination med med höga temperaturer som ljusa plagg vanligtvis tvättas i leder till för tidigt slitage.

Det finns dock ett antal alternativ att prova, även baserat på produkter som vi ofta har hemma eller som i alla fall är lätta att få tag på. Läs vidare för att få reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Destillerad vit vinäger: det är ett medel som älskas av många, som också är användbart för att bekämpa bildningen av kalk i tvättmaskinen. Det rekommenderas att inte överdriva användningen av det, för att förhindra att gummitätningarna i apparaten skadas, vilket leder till läckage och skador, men det kan ibland användas som tillsats för att bleka och till och med för att mjukgöra tvätten, det löser också upp ansamlingar av tvättmedel som fastnar i tyget när du överdriver med tvätt- eller sköljmedel. Så häll ett dricksglas direkt i trumman eller facket för sköljmedel.
  • Natriumperkarbonat: det är ett alkaliskt ämne som hjälper till att både bleka och decinficera tvätten. Den mest effektiva metoden för att använda det är genom att förbehandla plaggen: lägg dem i en hink med 40 till 60 grader varmt vatten enligt de proportioner som anges på förpackningen, låt tvätten ligga i blöt i tre timmar innan du fortsätter med den vanliga tvätten.
  •  Borax: Du behöver en halv kopp boraxpulver för varje 3,5 liter varmt vatten. Lägg allt i en hink och låt kläderna dra i en halvtimme eller mer innan du tvättar dem.
  • Citron: på bomulls-, linne- eller polyesterfibrer kan du också prova saften från citron. Det finns de som häller det direkt i tvättmaskinstrumman (ett drygt dricksglas), eller blandar det med tvättmedlet och det finns de som häller det i facket för sköljmedel. Detta kan också användas tillsammans med bikarbonat i en förtvättsfas: häll saften av två citroner i en hink med varmt vatten, tillsätt två till tre matskedar bikarbonat, låt det dra i cirka en timme och gnugga sedan in det väl i tvätten innan du fortsätter med normal tvätt.
  • På liknande sätt kan du använda citronsyra, alltid i varmt vatten och låt kläderna dra i någon timme. Om det finns speciella fläckar att behandla, häll citronsyra på dem, låt det verka en stund inan du gnuggar. Det behövs ett par matskedar för 6 liter vatten.
  • Väteperoxid: använd den som är 3%, häll en kopp i tvättmedelsfacket som tillsats till tvättmedlet.

Vilken är din favoritmetod gör glänsande vit tvätt?

Advertisement