Gör dina skor vattentäta med detta enkla trick

av Titti Carlberg

10 November 2021

Gör dina skor vattentäta med detta enkla trick
Advertisement

Vi har alla ett par skor som vi föredrar framför andra: de är bekvämare, de passar till allt, vi vet att vi kan bära dem utan problem under långa dagar och det slutar med att vi väljer dem oftare av just dessa anledningar. Ibland är det dock canvasskor eller av något annat material som inte är vattentåligt, så regniga dagar tvingas vi att sätta på oss andra skor.

Att gå i genomdränkta skor är obekvämt, det gör att våra fötter blir kalla och har vi dessutom strumpor på oss är det ännu värre. Det är dock möjligt att vattentäta skorna med några enkla hemgjorda knep. Läs vidare för att förstå hur.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Med bivax

Den mest populära hemgjorda metoden är användningen av bivax, som också enkelt kan köpas online. Om du inte får tag på något, går det även bra med ett vanligt vaxljus, helst ett som är färglöst eller av en ljus nyans eller så lik som möjligt färgen på skorna som ska behandlas.

  1. Rengör skorna noga genom att tvätta dem och låt dem sedan torka helt. Om de inte är rena kommer behandlingen att göra det praktiskt taget omöjligt att ta bort eventuella försummade fläckar.
  2. Se till att vaxet inte ändrar färg på skorna: med rent bivax är det i allmänhet ingen risk, men alternativen kan färga skon på ett mindre idealiskt sätt, så försök först på en mindre synlig punkt, kanske en dold punkt nära sulan eller långt ner på hälen.
  3. Gnid in vaxet över hela ytan på skon, du måste täcka den med ett ganska tjockt och jämnt lager och se till att du har passerat det överallt.
  4. Lägg i lite tidningspapper eller rena torra trasor i skorna.
  5. Använd en hårtork på maximal temperatur, rikta luftflödet mot skon, rör sakta på hårtorken genom att flytta den över hela skon, utan att stanna vid någon punkt och se till att behandla alla delar på samma sätt, tills vaxet har smält och trängt in i skon.
  6. Vänta en liten stund tills det blir stelt, häll sedan några droppar vatten på den: om du tycker att det verkar nödvändigt kan du upprepa steg 3 och 5 en andra gång.

Advertisement

Det finns också de som använder bivax i flingor eller droppar, smälter det i ett vattenbad och borstar in det på skorna: här behövs det mycket tålamod för att se till att det sprids riktigt jämnt, men det är ett mycket snabbare alternativ.

Med vattentätande spray

Det finns också vattentätande produkter att spraya: det är spray som är gjort speciellt för skor och som är lätt att använda. Efter att ha rengjort skorna noga (tvättade och torra) genom att ta bort grus, jord och annan smuts, håller du burken cirka 15 cm från skon och sprayar jämnt över den. Vänta i ett par minuter och spraya en andra gång. Ha också en mikrofiberduk till hands som du kan använda för att dutta på de punkter där det ser ut att finnas ett överskott av produkten, så att du fördelar det bra. Undvik papper i det här fallet för det kan lämna ludd i fibrerna som fastnar på produkten. Vänta 24 timmar och låt skorna stå på en mörk, sval och torr plats innan du använder dem.

Det är en enkel process, även om den inte varar länge, särskilt när det gäller skor som används ofta, men att ha en sprayburk hemma gör det bekvämt att upprepa processen så fort det blir nödvändigt.

Brukar du skydda dina skor mot vatten?

 

Advertisement