Användbara tips för att förbereda ditt hem för vintern med olika säsongsstädningar

av Titti Carlberg

12 November 2021

Användbara tips för att förbereda ditt hem för vintern med olika säsongsstädningar
Advertisement

När vinterns kyla närmar sig är det dags att göra sig redo att möta den: precis som vi byter garderob och luckrar upp med filtar för att skydda oss mot gradvis lägre temperaturer, så finns det en hel rad små sysslor och städning som gör hemmet redo att möta de kallaste månaderna på året genom att minimera de besvär som den perioden kan föra med sig.

Innan man börjar slå på värmesystemen är det bra att först göra rent det, det finns åtgärder som hjälper oss att undvika onödig smuts med mera. Här är några aktiviteter som inte bör skjutas upp innan vintern kommer.

Advertisement

Har du ventilationsgaller hemma? Innan du slår på värmesystemet för vintern är det bäst att ta bort dem en efter en och göra rent dem ordentligt: allt damm och smuts som gömmer sig där från våren och framåt riskerar faktiskt annars att sprida det i rummen. Före och efter vintern är det alltid bra att ta hand om denna städning.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Även takfläktar som har använts mycket under sommaren, och ännu inte har gjorts rena, måste inspekteras noggrannt: eftersom de inte är igång just nu har det säkert samlats ett lager damm på bladen, och det är bra om man dammar av dem så snart som möjligt.

pxfuel.com

pxfuel.com

Mattor: det finns de som bara använder dem på vintern för att göra hemmet varmare och mer välkomnande, men om de förvarades utan tillräcklig täckning eller om de har använts hela året, är hösten en av årets två stunder för att tvätta dem, med tanke på allt trampande de kommer att behöva utstå under de följande månaderna.

Om du har dörrar och fönster som släpper in drag, använd alla användbara metoder för att täcka dem: dragskydd, packningar och masker av alla de slag är mycket användbara för att hålla hemmet varmt.

Även hemmets ingång kan förberedas för vintern: vi kommer att använda varmare jackor, halsdukar och mössor så det kanske kommer att behövas extra krokar eller galgar - till och med möbler, för att elimineras i slutet av vintern. Och även om vi tar av oss ytterskorna när vi kommer hem och sätter på oss tofflor, så kliver vi in med skor som är smutsiga på grund av lera, regn och snö. Då är det bättre om man har en skohylla med en tillhörande bricka under där skorna kan stå och droppa av. De finns att köpa men man kan även tillverka en själv av återvunnet material.

Vilka sysslor förberder du alltid inför vinterns ankomst?

Advertisement