Utnyttja elementen för att dofta hela huset på ett naturligt sätt

av Marika Grimaldi

06 November 2021

Utnyttja elementen för att dofta hela huset på ett naturligt sätt
Advertisement

Det finns många sätt att deodorisera hemmet med gör-det-själv-medel baserade på naturliga ingredienser, men under den kalla årstiden är det ännu lättare att dra nytta av de naturliga dofterna från många frukter, örter och kryddor.

Det är faktiskt möjligt att utnyttja de värmekällor som är påslagna hemma, det vill säga element och vedspisar, för att sprida behagliga och avkopplande aromer i varje rum, som håller länge och som inte är för intensiva. Det fungerar i princip precis som när vi kokar någon god maträtt i en gryta som sedan fyller huset med sin doft, och alla kan välja den härligaste kombinationen av ingredienser.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du kan använda torra ingredienser eller ingredienser dränkta i vatten.

  • Aromatiska örter: alla de som man använder för matlagning är bra. Alltså rosmarin, timjan, salvia, mynta, men även citronmeliss, citronverbena och framför allt lavendel eller lagerblad.
  • Kryddor: kanel, kardemumma, stjärnanis, ingefära, kryddnejlika, koriander är bara några av de aromer du kan utnyttja.
  • Frukt: torkade skivor av apelsin, citron, cederträ, lime eller till och med lämnade att dra i varmt vatten. Även torkade äppelskivor har en berusande doft. Tänk på att citrusskal kan användas på elementen.
  • Eteriska oljor: vilken arom som helst passar bra med den bouquet av dofter som du skapar, men de kan också användas ensamma, så valet är stort.
  • Torkade kronblad: de mest aromatiska är rosenblad, men alla blommor som används i potpurri är uppskattade, liksom lavendel eller potentilla (cinquefoil).
  • Gran- eller tallkvistar.

Hur förbereder man dessa luftfräschare?

  • Utan vatten: lagerblad, eller också citrusskal (färska) eller torkade fruktskivor kan placeras i en keramikskål eller metallmugg och placeras direkt på elementen. Med värmen kommer de att släppa sin doft. Du kan experimentera med att lägga till några av de andra ingredienserna som anges också, men de fungerar vanligtvis bäst i vatten.
  • Med vatten: Fyll en keramik-, glas- eller metallbehållare med lite vatten och häll i den kombination av frukt, örter och kryddor du önskar. Citrusfrukter passar bra till kanel och stjärnanis eller kryddnejlika, men även till grankvistar t.ex. Lavendel passar bra till citron- och citrusdoftande örter. Det är verkligen värt ett försök, och finn din favoritkombination. Eteriska oljor kan användas ensamma, helt enkelt genom att bara hälla några droppar i vattnet som värms upp på element och vedspisar, eller för att förhöja doften av andra blandningar.

Vilka parfymkombinationer skulle du vilja prova?

Advertisement