Vill du bli av med unken lukt från skåp och lådor? Ta reda på hur du kan göra med dessa knep

av Marika Grimaldi

06 November 2021

Vill du bli av med unken lukt från skåp och lådor? Ta reda på hur du kan göra med dessa knep
Advertisement

Att öppna en garderob och känna en obehaglig lukt av mögel och unket är inte bara irriterande i det ögonblicket: alla plagg och allt linne som placeras i garderoben eller lådorna som har detta problem impregneras med samma lukt, även om de var i perfekt skick när de lades ner. För att slippa bära kläder eller sova mellan lakan och filtar som avger den där irriterande lukten är det nödvändigt att ingripa just på möblerna som utgör problemet.

Det finns ett antal försiktighetsåtgärder och knep du kan använda i dessa fall, upptäck dem genom att läsa vidare.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

1.Se alltid till att kläder, lakan och handdukar är helt torra innan de förvaras i möblerna. Ibland kan till och med ett minimum av kvarvarande fukt vara skadligt. Det finns fall där kläderna är helt torra även efter att de tagits ut ur torktumlaren. Så vänta med att vika ihop dem och vid behov låt dem hänga i luften lite längre.
2.Rengör hyllor och lådor så ofta som möjligt: ​​damm och annan smuts som smyger sig in i möblerna kan bli orsaken till dålig lukt efter att dessa utrymmen har varit stängda under en längre tid utan att rengöras. Du behöver bara torka med några våtservetter eller trasor som fuktats en aning med lämpliga produkter (även de gör-det-själv-produkter som vi anger nedan) på de invändiga ytorna, torka sedan med nya och rena trasor och ventilera tillräckligt för att avlägsna eventuell kvarvarande fukt. Gör detta så ofta du kan (helst en gång i månaden!).
3. Säkerställ en god luftcirkulation i möblerna: undvik därför att proppa varje hylla med kläder och hänga för många galgar fulla med kläder för tätt bredvid varandra. Fundera eventuellt på att att använda metallhyllor (de nätade) istället för trähyllor, så att ännu mer luft passerar.
4. Lufta möblerna: de skåp och lådor som används oftare, öppnas oftare och har inte detta problem, men möbeldörrarna som alltid förblir stängda, de högre upp där de föremål som sällan används förvaras, måste hållas öppna åtminstone ett par timmar varje månad.
5. Om väggen är utsatt för fuktproblem, av den typ som inte kan lösas med ett enkelt tekniskt ingripande, låt då skåpet stå en anings skilt från väggen, hjälp dig med fästen och förankra det i väggen så att det förblir stadigt på plats.
6. Undvik också att använda för många plastfodral (som de i tvättinredningen), som inte andas alls.
7. Använd dig av kiselgelpaket: alla de från köp av väskor, skor och liknande kan stoppas in i garderoberna och   lådorna som är mest utsatta för fuktproblem.
8. Ett hemgjort alternativ är skålar med grovt salt, bikarbonat eller ris: du kan lägga dem i påsar tillsammans med kryddor, aromatiska örter eller torkade blommor, eller till och med några droppar eterisk olja efter eget val. De kommer att behöva kontrolleras och bytas regelbundet.
 
 
För att tvätta insidan av garderoberna och lådorna kan du använda vatten och såpatvål, där du även kan tillsätta bikarbonat. Men om du måste bekämpa mögel kan du också använda väteperoxid, eller en lösning av vatten och vinäger i lika delar. Låt dessa produkter verka i några minuter och avlägsna sedan allt med en ren trasa. Om situationen är allvarligare kan du använda outspädd vinäger, men se till att torka ordentligt till slut. Dessutom är det alltid nödvändigt att lämna skåpet öppet i några timmar innan du sätter tillbaka plagg eller linne. Lycka till med arbetet!

Advertisement