Dålig lukt från köksavloppet? Prova några enkla knep för att bli av med den

av Marika Grimaldi

08 November 2021

Dålig lukt från köksavloppet? Prova några enkla knep för att bli av med den
Advertisement

En dålig lukt som kommer från köksavloppet är vanligtvis ett symptom på någon form av stopp, men i lindrigare fall går det att lösa med några gör-det-själv-metoder. Om den obehagliga lukten faktiskt bara beror på avlagring av matrester och andra typer av smuts som kan samlas längs rören nära avloppet, så finns det ett antal metoder för att försöka bli av med det.

Innan du demonterar rören direkt under diskbänken eller ringer en rörmokare är det därför möjligt att göra några försök, och om dessa inte lyckas måste du kontakta ett proffs. Ta reda på vad du ska göra vid dålig lukt från köksavloppet.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Kokande vatten: detta är den första "försvarslinjen", tillräcklig för att lösa upp smutsen som fäster vid rören när den inte utgör ett betydande hinder. Koka bara upp lite vatten och häll det sedan långsamt och stadigt ner i avloppet. Du kan också lägga till diskmedel: stäng proppen, häll kokande vatten och tvålen i diskhon, lyft proppen och låt rinna ut.
  • Tillsätt bikarbonat: innan du häller ner det kokande vattnet (utan tvål) kan du hälla lite bikarbonat i avloppet. Låt det agera i minst en timme innan du öppnar diskkranen igen. På samma sätt kan du också använda citronsyra. Du kan också, en gång i veckan, förbereda en kastrull med hett vatten, med bikarbonat och några droppar av en valfri eterisk olja (helst mynta eller eukalyptus) och alltid hälla ner det innan du går och lägger dig så att det kan agera några timmar innan diskhon används igen.
  • Vit vinäger: Att hälla vinäger i avloppet kan hjälpa, kanske på kvällen innan du ska sova så att du kan låta det verka. Du kan också tillsätta ett eller två glas kokt vatten och hälla ner allt. Eller så kan du direkt värma ett par koppar vinäger och hälla ner det medan det fortfarande är varmt i avloppet. Vinägern kan föregås, i avloppet, av ett glas grovt salt (även finmalt salt kan fungera).

Om dessa metoder inte har önskad effekt, kommer det att vara tillrådligt att undersöka orsaken till den dåliga lukten med hjälp av ett proffs. 

Advertisement