Echeveria: Lär dig mer om dessa suckulenter som ser ut som rosor och är superenkla att odla

av Marika Grimaldi

07 November 2021

Echeveria: Lär dig mer om dessa suckulenter som ser ut som rosor och är superenkla att odla
Advertisement

Kaktusar, eller snarare suckulenter, är stora aktörer inom inredning: allt oftare ser vi dem faktiskt som en integrerad del av dekorationer, kompositioner och till och med gör-det-själv-pynt som används för att försköna våra rum. Bland de sorter som oftast används i denna enorma familj finner vi echeveria, ett släkte som har dussintals olika typer av växter, varav de flesta har en form som liknar rosor.

Med sina köttiga löv, kompakta hållning och lätta att odla är de en favorit för alla som inte har tid att ägna sig åt trädgårdsarbete, men som ändå inte vill ge upp lite grönska hemma. Ta reda på mer om dessa fantastiska växter.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Släktet Echeveria tillhör familjen Crassulaceae och härrör från Centralamerika. Deras köttiga blad, mer eller mindre spetsiga beroende på sort och tillväxtfas, kan också ha väldigt olika färger, från jadegrönt till grått till lila eller purpur. Under rätt förhållanden, från vår till sommar, ger de vackra röda klockformade blommor med gula kanter.

Det finns många sorter på marknaden, med odlingsbehov som kan skilja sig markant, men i stort sett för denna typ av växter måste du vara uppmärksam på en rad faktorer:

  • Jord: den måste vara mycket lätt och dränerande. Använd typen för kaktusar, tillsätt även sand i en mängd som motsvarar hälften av jorden.
  • Klimat: under sommaren är den idealiska temperaturen mellan 15 och 21 grader, medan vintertemperaturen aldrig får sjunka under 7 grader, därför är det bra att odla dem i krukor och vaser som man kan ta in under de kalla årstiderna. De älskar luft men också ljusa platser, så de är idealiska på fönsterbrädor, med öppna fönster på sommaren.
  • Vattning: du måste alltid bara blöta jorden, och undvika att vattnet stagnerar bland bladen. Vattning görs när jorden är torr även ett par centimeter från ytan. Jorden måste vätas ordentligt och allt vatten måste rinna av ordentligt innan du sätter tillbaka krukan i behållaren eller på fatet.
  • Pottering: en gång om året, vanligtvis på våren, är det nödvändigt att kontrollera om växten har upptagit allt tillgängligt utrymme med sina rötter. I det här fallet måste den flyttas till en större kruka (en eller två storlekar större), alltid med lämplig jord.
  • Lämpliga krukor är de i terrakotta, som tillåter transpiration av jorden, men dessa växter kan också växa i många olika behållare, till och med återvunna föremål. Det viktiga är att vilken behållare du än väljer så måste den säkerställa en korrekt dränering av vattnet: det är växter som absolut inte tål vattenstagnation.
  • Gödsling: den ska utföras endast på våren och sommaren, enligt anvisningarna för produkterna för suckulenta växter, och det är alltid bättre att minska doserna jämfört med de som anges på själva förpackningarna.

Advertisement

Har du provat att odla echeveriaväxter hemma?

Advertisement