Underlätta att hålla ordning i skåp och lådor med enkla men superpraktiska tips

av Marika Grimaldi

04 November 2021

Underlätta att hålla ordning i skåp och lådor med enkla men superpraktiska tips
Advertisement

Att med jämna mellanrum behöva göra ordning i huset är en uppgift som aldrig helt går att undvika, men det brukar verkligen mycket tid. Det är därför användbart att använda några knep som hjälper dig att hålla ordning jämt, så att du inte behöver arbeta för mycket, eller åtminstone inte för ofta, för att tömma skåp och lådor och ordna om allt på ett rationellt sätt.

Det handlar om att ta till sig vissa vanor och använda några enkla metoder som hjälper oss att använda utrymmen på det mest effektiva sättet och även förstå hur vi kan rensa och bli av med det vi egentligen aldrig använder.

Advertisement
maxpixel.net

maxpixel.net

  • Sortera kläder efter användning - det är intuitivt, men röran ökar snabbt om man glömmer bort det. När vi redan vet att de kläder vi använder mest alltid finns nära till hands, behöver vi inte rota runt i lådor och skåp, vilket skapar förödelse på alla hyllor. Så även när du sorterar ren tvätt måste du alltid lägga ner lite mer tid på att ordna allt på sin plats.
  • För att förstå vilka plagg du verkligen aldrig använder, häng dem alla med galgen bak och fram, och när du hänger undan vart och ett efter att ha använt och tvättat det kommer du att få ett automatiskt urval. Med några månaders mellanrum (kanske två gånger om året), kontrollera vilka galgar som lämnats bak och fram och fundera på om det verkligen är värt att fortsätta behålla kläder som praktiskt taget aldrig används. Ett litet estetiskt råd: försök att alltid använda samma slags galgar, så blir den visuella effekten mycket trevligare.
  • Har du kläder i två eller flera storlekar för små eller för stora? Om de inte är värdefulla minnessaker kan du överväga att sälja dem eller ge bort dem. Annars är det bättre att få dem ur vägen och ordentligt placera dem någonstans längst in i möblerna, för att ge plats åt det som verkligen används varje dag.
  • Använd dig av vakuumpåsar när det kommer till säsongsbyten: det är ett tråkigt jobb, men du kommer att vinna mycket utrymme, särskilt när du lägger undan de varmaste och mest voluminösa kläderna.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Använd boxar: både i lådorna och på hyllorna är boxar en fantastisk hjälp för att upprätthålla ordningen. Inte bara för underkläder eller mindre föremål och accessoarer, utan även för t-shirts, kanske sportkläder, badkläder och allt som kan hållas särat från annat efter kategori.
  • Färger: på varje hylla, i varje låda eller på den hängande klädstången kan du dela upp allt ytterligare efter färg. Att ha vita och svarta, eller åtminstone neutrala färger åtskilda från de andra, hjälper till att hitta det vi behöver på ett ögonblick.
  • Minska den visuella överbelastningen: om du använder öppna möbler (och detta gäller faktiskt även bokhyllor och hyllor runt om i huset) bör du alltid undvika att stoppa in föremål i varje synligt fack, och istället lämna lite ledigt utrymme här och där. En andel att använda som vägledning är: 60 % böcker, 30 % krimskrams och dekorationer och resterande 10 % som är tomt. Så även med hyllorna fulla av accessoarer eller kläder. För att skapa det lediga utrymmet kan du använda bekväma hyllavdelare, som skapar små vertikala väggar för att hålla högar av kläder eller accessoarer åtskilda.
Advertisement