Ta reda på hur du tar hand om det frostade glaset på dörrar och fönster och rengör det bättre med dessa knep

av Marika Grimaldi

05 November 2021

Ta reda på hur du tar hand om det frostade glaset på dörrar och fönster och rengör det bättre med dessa knep
Advertisement

Ibland har fönstren i badrummen eller vissa dörrar i våra hem frostat glas: det är glas dekorerade för att vara ogenomskinliga, för att släppa igenom ljuset utan att kunna se exakt vad som finns på andra sidan av ramen. Perfekta för att säkerställa avskildhet, ibland är de också en lösning som är att föredra framför vanligt glas eftersom det är dekorerat med många olika motiv som pryder själva materialet.

I vissa fall verkar satinfinishen bättre kamouflera stråken av smuts och kalk, men när det är dags att avlägsna dem måste man se till att inte förstöra själva effekten som dekorerar glaset. Därför kan man använda mer delikata gör-det-själv-produkter för att rengöra.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du får inte använda för aggressiva kemikalier, som kan korrodera satinfinishen, så försök att använda:

  • vit vinäger (av vin eller alkohol): späd ut den i vatten, i lika delar, och använd sedan en tvättsvamp eller en mjuk mikrofiberduk för att gnida ytan som ska rengöras.
  • Om det finns mer motståndskraftiga konkretioner, till exempel på utsidan av ett fönster, kan du istället använda vatten med bikarbonat (ett par matskedar i en sprayflaska), och alltid använda en mikrofiberduk. Bikarbonat har en lätt nötande effekt så det bör endast användas på området som påverkats av fläckar eller smuts. Ett annat sätt att använda bikarbonat löst i vatten är att tillsätta några droppar diskmedel till blandningen och använda tidningspapper eller hushållspapper för att rengöra glaset istället för en mikrofiberduk. Om det finns rester av flott (även stänk av tvål till exempel) kan du förutom vinägerlösningen använda denaturerad alkohol, återigen med hjälp av en mjuk svamp eller mikrofiberduk.
  • För regelbunden rengöring, men om du inte har produkterna för glas, kan du lösa upp en matsked såpa-tvål i 750 ml varmt vatten och fylla en sprayflaska, tillsätt lite alkohol om du vill.

När satinfinishen sitter på utsidan och du vill förhindra att vattendroppar lämnar kalkrester för ofta kan du även överväga att skydda glaset med sprayer som skapar en vattentät patina.

Lycka till med arbetet!

 

Advertisement