Gör din egen avkalkningsspray: förbered den med citronsyra, dina kranar och inte bara de kommer att skina som nya

av Marika Grimaldi

06 November 2021

Gör din egen avkalkningsspray: förbered den med citronsyra, dina kranar och inte bara de kommer att skina som nya
Advertisement

När vårt avkalkningsmedel tar slut, det vi använder på sanitetsporslin, diskbänkar eller kranar i allmänhet, är den första allierade i hemmet vi tänker på som ersättare vit vinäger, i alla dess former. Syran i detta ämne verkar på ett naturligt sätt mot kalkstensformationerna och är därför användbar vid många tillfällen.

Det finns dock även ett annat ämne du kan använda som grönt alternativ, nämligen citronsyra. Även det, löst i vatten, blir en produkt som du kan använda för att lösa upp kalkstenskonkreter, för att eliminera de fläckar som ständigt bildas på alla ytor som kommer i kontakt med vatten i huset, särskilt när vattnet är ganska hårt. Läs vidare för att upptäcka hur du förbereder ditt citronsyrabaserade avkalkningsmedel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vad du behöver för att förbereda ditt avkalkningsmedel är:

  • En sprayflaska
  • 250 ml varmt vatten (helst destillerat eller till och med avmineraliserat)
  • 200 gr citronsyra
  • 2 matskedar fint salt (eller bikarbonat)
  • Saft av en citron (valfritt)

Att förbereda ditt avkalkningsmedel är verkligen enkelt:

1.Värm vattnet (koka det eller använd mikrovågsugnen) och lös upp citronsyran i det.

2.Häll lösningen i sprayflaskan med hjälp av en tratt om nödvändigt.

3.Tillsätt saltet eller bikarbonatet och blanda väl.

4.Häll i citronsaften också.

5.Stäng och skaka ordentligt före varje användning

Du kan använda den genom att spraya produkten direkt på de ytor som drabbats av kalkfläckar, sedan passera en mikrofiberduk för att avlägsna allt och polera. Om fläckarna är riktigt resistenta, häll på rikligt med produkt och låt den verka i en kvart innan du sköljer och torkar väl.

Eftersom den verkar mot kalk är den också användbar för att rengöra fläckarna som bildas på duschkabinen eller på fönster och speglar. Dessutom är den också användbar som avfettningsmedel för ytor, särskilt i badrummet och i köket: du kan därför använda den på bänkskivor, även på skärbrädor och till och med på innerväggarna i ugnen eller mikrovågsugnen, där den måste agera 10-20 minuter innan du kan mjuka upp de mest motståndskraftiga beläggningarna.

Lycka till med arbetet!

Advertisement