Äppelskal för att dofta huset: upptäck hur du kan använda dessa rester för att sprida en behaglig arom

av Marika Grimaldi

01 November 2021

Äppelskal för att dofta huset: upptäck hur du kan använda dessa rester för att sprida en behaglig arom
Advertisement

Äpplet är en av de mest älskade frukterna över hela världen: hälsosam och god, den följer oss året runt som ett hälsosamt mellanmål eller till och med som en ingrediens i massvis av söta (eller salta!) förberedelser. De som inte gillar att äta det med skalet skalar det ofta, och så finns det de som bakar skalen i ugnen för att ha snacks att äta utan skuldkänsla.

Men skalen kan också användas för att dofta hemmet, på flera riktigt enkla och billiga sätt, som är värda att tänka på varje gång vi är på väg att slänga de där resterna i soptunnan. Läs vidare för att ta reda på hur du kan använda dem.

Advertisement
Creativo

Creativo

Den enklaste metoden är att använda de nyskurna skalen i en kastrull med kokande vatten, eller placera dem på ett tänt element eller vedspis, antingen som de är eller återigen i en skål med vatten. Och om du vill att doften som sprider sig hemma ska ha inte bara sötman av denna frukt utan också en kryddig ton, kan du lägga till en kanelstång, kardemummafrön, stjärnanis eller kryddnejlika i vattnet. Eller också lite citronsaft!
Annars kan dehydrerade och torkade skal användas – och de håller mycket längre. För att torka dem kan du antingen lägga dem utspridda på en bakplåt i solen i minst ett par dagar, tills de förlorar all vätska, eller påskynda processen med en torktumlare eller ugn. I det senare fallet måste du slå på ugnen på 70 ° och när den når temperatur baka skalen i minst tre timmar. De måste vara väl uttorkade, men inte för bruna. När de är färdiga kan du använda dem:
  • i ett potpurri: du kan också lägga till de torkade kärnhusen (de tar längre tid) och skära dem i bitar, skär även skalen och blanda dem med kryddor (kanel, stjärnanis, kardemumma), men även torkade citrusskal (man kan baka dem tillsammans). För att förhöja allt kan du också lägga till droppar av lite eterisk olja som passar till dessa aromer.
  • för att dofta möbler och lådor: istället för lavendel, varför inte använda denna sötare och mer omslutande doft? Skär skalen i små bitar och lägg dem i bomulls-, linne- eller gasbindepåsar, även med samma kryddor som anges ovan.
Redo att fylla ditt hem med doften av äpplen?

Advertisement