Få dina golv att glänsa som nya med dessa gör-det-själv-produkter

av Marika Grimaldi

01 November 2021

Få dina golv att glänsa som nya med dessa gör-det-själv-produkter
Advertisement

Hur städat ett rum än kan vara, om golvet är smutsigt kommer det aldrig att se så rent ut som det borde. Och ibland när vi skurar golvet uppnår vi inte de resultat vi önskar. Faktum är att för att uppnå en riktigt ren och glänsande yta, som när golvet är nytt och reflekterar ljus som en spegel, är det nödvändigt att inte bara vara konstant i rengöringen utan också att använda rätt produkter och i rätt mängd, för varje typ av material.

Det finns specifika tvättmedel för varje yta, men det går även att förbereda gör-det-själv-produkter med lättillgängliga ingredienser, som alternativ eller medel att använda när vi har ont om rätt tvålar. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Utgångsförutsättningen för ett utmärkt resultat när vi städar är avlägsna all smuts från ytan: att sopa hjälper oss bara till en viss punkt och det är dammsugaren som gör jobbet bäst. Men om du inte har möjlighet att använda den, kan du efter att ha sopat noggrant torka av golvet med en dammuppfångande trasa. Efter det tvättar du golvet.

Marmor och granit

Det är värdefulla material, och det är bäst att undvika att använda för aggressiva rengöringsmedel på dessa ytor (inget blekmedel, vinäger eller citronsyra, såvida det inte handlar om svårt smuts att avlägsna). Om du inte har specifika produkter kan du lösa upp en sked såpatvål (eller en generös sked ekologiskt diskmedel) i 3 liter mycket varmt vatten och sedan även tillsätta 2 eller 3 msk bikarbonat och ett glas denaturerad alkohol.

Keramik och stengods

Blandningen att använda är densamma som för marmor, med det enda undantaget att du istället för bikarbonat också kan använda 4 matskedar vit vinäger (eller destillerad vinäger).

Terrakotta

Fyll din balja med kokande vatten och tillsätt ett glas vit vinäger eller 4 matskedar citronsyra. Tillsätt sedan en tesked miljövänligt diskmedel och blanda väl. Använd mikrofiberdukar och bered andra torra trasor redo att torka omedelbart.

Trä eller bambu

Dessa golv bör inte tvättas med vatten för ofta för att förhindra att de försämras i förtid. Men när dammsugningen inte räcker kan du fylla en hink med varmt vatten och hälla i några droppar såpa eller Castile-tvål. Använd alltid moppar och mjuka mikrofiberdukar, undvik skurborstar med trasor, och om du är tveksam prova alltid produkten först på en dold del av golvet, vänta några timmar för att kontrollera om delen ändrar sitt utseende.

Lycka till med arbetet!  

Advertisement