Tvål för att utrota sköldlöss: ta reda på vilken som fungerar och hur du använder den

av Marika Grimaldi

02 November 2021

Tvål för att utrota sköldlöss: ta reda på vilken som fungerar och hur du använder den
Advertisement

Ett av hoten som ska utrotas omedelbart så snart man ser det på växterna är förekomsten av sköldlöss. Detta namn omfattar ett stort antal arter av fytofaga insekter, det vill säga parasiter som livnär sig på växtsaften, vilka kan orsaka även fullkomlig försämring av löv, blommor och i värsta fall även rötterna, med konsekvensen att växten dör.

Larmet utlöses av förekomsten av vita mjöliga prickar, eller den så kallade honungsdaggen (eller honung), den där klibbiga och sockerhaltiga substansen som också lockar många myror. Ibland är det faktiskt också själva myrornas närvaro på växten för att tydliggöra att ett symbiotiskt system nu har etablerats, där dessa skyddar fjällinsekternas larver innan de utvecklar sin skyddande sköld.

För att utrota dem utan att tanvända skadliga bekämpningsmedel kan rätt typ av insekticid tvål användas, precis som i det ekologiska jordbruket. Men vad är rätt tvål?

Advertisement
Scot Nelson/Flickr, world.openbeautyfacts.org

Scot Nelson/Flickr, world.openbeautyfacts.org

De ämnen som man med rätta kan kalla tvålar, användbara som insekticider (men som ofta också har en rad ytterligare användningsområden inom jordbruket) är mjuk kaliumtvål och ren såpa-tvål (inte det som används som rengöringsmedel).

Mjuk kaliumtvål kallas ofta mormors gula tvål: den har en mjuk och något klibbig konsistens, är gul till färgen och består av endast tre ingredienser, nämligen vatten, en vegetabilisk olja (ofta kokosnöt) och kaliumhydroxid. 

Ren såpa-tvål, å andra sidan, består endast av: vatten, vegetabilisk olja (originalreceptet förutser olivolja, men även andra kan också användas) och kaustiksoda.

En annan typ av tvål som ibland används för att behandla bladlöss, på samma sätt som andra, är Castile-tvål, som har en liknande sammansättning som den första, med skillnaden ligger i att man använder en blandning av olika vegetabiliska oljor.

Hur används dessa tvålar för att bekämpa sköldlöss?

Tillvägagångssättet är väldigt enkelt: du måste smälta cirka fyra matskedar tvålflingor (5 om det är flytande) i 3,5 liter vatten, ju mjukare vatten desto bättre. Produkten appliceras när den är kall, väl blandad och har effekt på insekter tills den torkar: faktum är att, när tvålen fortfarande är fuktig löser den upp membranet på insektscellerna eller berövar dem det yttersta skyddsskiktet, vilket sedan orsakar dess död genom kvävning.

Detta innebär att vid ganska stora angrepp, förutom att för hand avlägsna alla synliga insekter och ägg, måste behandlingen upprepas flera gånger inom en vecka eller mer, tills förbättringar märks.

Andra gröna metoder involverar användningen av nee-olja (doppa en bomullspinne däri och gnid den direkt på sköldlössen) eller att placera nyckelpigor och neuroptera i trädgården nära växterna: dessa insekter är naturliga rovdjur av parasiter i larvstadiet eller nyss födda. Du kan köpa dem i specialiserade butiker eller till och med online.

Lycka till med trädgårdsarbetet! 

Advertisement