Gör snabbt en spraydeodorant för hela huset att ha redo när det behövs

av Marika Grimaldi

03 November 2021

Gör snabbt en spraydeodorant för hela huset att ha redo när det behövs
Advertisement

Att ha ett väldoftande hem är ett nöje för alla, både för dig som bor där och för besökande vänner eller släktingar. För att säkerställa frånvaron av dåliga lukter är det första grundläggande kravet en systematisk rengöring av varje rum, men om du också vill njuta av en behaglig doft när kanske den från rengöringsmedlen försvinner, finns det en väldigt enkel metod för att skapa en hemmagjord deodorant, som du kan anpassa.

Faktum är att du kan förbereda en gör-det-själv-produkt att spraya efter behov, även på gardiner eller i badrummet, eller helt enkelt spraya in i rummet, kanske innan gästerna kommer eller när du vill känna en behaglig doft. Ta reda på hur du förbereder den i några få steg.

Advertisement
Creativo

Creativo

Du behöver:

  • En enkel sprayflaska
  • Vatten (ännu bättre om det är destillerat eller avmineraliserat)
  • Eterisk olja efter eget val
  • Natriumbikarbonat

Mängderna beror på flaskan du vill fylla: du kan använda ungefär en matsked bikarbonat för varje 150 ml vatten, medan mängden eterisk olja beror på din smak. Med 150 ml vatten rekommenderar vi max 10 droppar, du kan också blanda olika dofter, men inget hindrar dig från att använda mindre eller mer.

Tillvägagångssättet är verkligen enkelt:

     1.Fyll flaskan med vatten

     2.Häll i bikarbonat, eventuellt med hjälp av en tratt eller en strut av bakplåtspapper

     3.Tillsätt den eteriska oljan

När du vill använda produkten, kom ihåg att skaka den väl för att undvika att eventuella olösta bikarbonatrester blir kvar som avlagring på botten. Spraya den var du vill, och om flaskan har en pip med en fin nebulisator kan du säkert spraya produkten även som en vanlig luftfräschare hemma.

En alternativ version av denna produkt kan beredas med 200 ml destillerat vatten, 30 ml alkohol med en koncentration på 40% (till exempel vodka) och 20 droppar eterisk olja: de måste alla hällas i och blandas i sprayflaskan och sedan användas likadant.

Du kan också skapa produkter efter rummen: de med mentol och balsamiska dofter för badrummet, lavendel för sovrummet för att främja avkoppling, citrusfrukter i köket och så vidare! 

Advertisement