Mögel inomhus? Upptäck hur du ska göra om du finner föremål eller väggar förstörda av fläckar

av Marika Grimaldi

26 Oktober 2021

Mögel inomhus? Upptäck hur du ska göra om du finner föremål eller väggar förstörda av fläckar
Advertisement

Mögel hemma är en ganska vanlig företeelse som också kan ha mycket skadliga konsekvenser för hälsan: när vi märker att det bildas mörka fläckar, allt från grönfärgade till svartfärgade, på väggarna men också på tyger eller på föremål som hänger på själva väggarna såsom träpaneler, tapeter, mattor och liknande.

Det första man ska göra är alltid att undersöka orsaken till mögelbildningen: läckor i rören, ansamling av luftfuktighet i omgivningen, brist på ventilation eller solljus gör rummen till den idealiska platsen där sporerna, som förs in på tusen olika sätt utifrån, kan slå rot och föröka sig. Så när problemet som orsakar mögel har lösts, hur kan vi vidta åtgärder för att eliminera det och göra miljön sund igen?

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Om de flyttbara föremålen eller till och med eventuella beklädnader är för äventyrade, måste de slängas. Annars kan du prova att behandla dem med olika ämnen som vi anger nedan och låta dem torka fullständigt i solen. Föremålen ska i vilket fall som helst behandlas utomhus, du måste bära ansiktsmask och handskar, vid behov även gummistövlar som sedan  måste tvättas väl och detta för att undvika att komma i kontakt med sporerna. Och om föremålen inte torkar tillräckligt snabbt undvik att ta in dem inumhus igen förrän de har torkat helt.

Vänta alltid med att måla om eller spackla ytorna: först måste du bli av med mögeln, annars kommer du inte bara att inte lösa problemet utan även se att färgen och stucket lossnar. När du rengör från mögel och sedan målar om är det fortfarande viktigt att skydda rummets övriga ytor med plast, så att inga eventuella sporer förs vidare.

För att agera på möglet: gnugga ytorna med en svamp indränkt i en av de följande ämnena:

  • Blekmedel, eller vatten och blekmedel. Det är kanske den mest effektiva produkten, men farlig att andas in eller röra, så du bör alltid använda den i ett väl ventilerat rum (åtminstone hålla dörren öppen om det inte finns några fönster) och bära alla nödvändiga skydd. En annan grundläggande försiktighetsåtgärd är att alltid använda endast blekmedlet, utan att blanda det med andra produkter, särskilt inte med ammoniak, eftersom det producerar giftiga ångor.
  • Borax löst i vatten, det behövs bara två matskedar i en balja, med eller utan vit vinäger. För att sprida det kan du använda en pensel. Låt det agera och kanske till och med upprepa behandlingen de följande dagarna om det behövs. Denna metod kan du också prova för tapeter eller färgade väggar.
  • 3 % väteperoxid: du kan spraya det direkt på det område som ska behandlas och låta det verka i minst 20 minuter innan du gnuggar ytan. På liknande sätt kan du använda vit vinäger.
  • Bikarbonat: du kan använda det för att göra en massa, tillsammans med lite vatten, som kan smetas ut på svåra ställen. Låt verka i 10 minuter, skrubba med en borste och skölj sedan.
  • Citronsyra: späd 150 gram i en liter vatten, använd en sprayflaska för att spraya blandningen direkt på fläckarna. Låt verka i 30 minuter och dutta sedan med en våt och urvriden trasa.

Kom alltid ihåg att trasor, borstar och svampar som används på dessa sätt sedan ska tvättas i en lösning av vatten med blekmedel eller vit vinäger så att de kan återanvändas utan risk. Med alla föremål du vill rengöra utomhus vore det bra att föra ut dem i tättslutna plastpåsar, för att undvika spridning av sporer i andra rum i huset.

Innan du sedan fortsätter och målar om väggen:

  • Avlägsna eventuella tidigare färglager.
  • På grovt skadade väggar rekommenderar vi även att lägga ett nytt cementlager för att undvika problem i framtiden.
  • Desinficera väggen med klor eller väteperoxid och låt torka helt innan du går vidare till färgen.
  • Använd färger med isolering mot fukt, till exempel de med gummi.

Lycka till med jobbet!

Advertisement