Kottar i alla möjliga former och storlekar för att pynta hemma: låt dig inspireras av dessa kreativa idéer

av Marika Grimaldi

24 Oktober 2021

Kottar i alla möjliga former och storlekar för att pynta hemma: låt dig inspireras av dessa kreativa idéer
Advertisement

Det finns många träd som producerar de växtstrukturer som vi kallar kottar - men mer korrekt borde vi tala om strobili - vilket gör att vi under hela året, särskilt på hösten och vintern, kan lägga märke till många olika typer vid växternas fötter. Och, som många andra gåvor från naturen, kan de användas för att skapa ett oändligt antal dekorationer. Om tall och lärk kanske är de första man kommer på när man funderar på de olika kreativa jobben, så finns det även många andra som du kan utnyttja.

Använd dem naturliga eller målade, tillsammans med band eller krukväxter, ihopsatta för att bilda girlanger och festonger: se hur många olika typer av dekorationer du kan göra med kottar.

Advertisement

Om du har någon gammal serveringsbricka i trä eller kanske gamla skärbrädor med höga kanter som man brukar använda för att servera ostar, så är de perfekta att återanvända för vackra bordsdekorationer, du kan fylla dem med kottar, ljus och tallgrenar.

Advertisement

De mindre kottarna kan istället dekorera en tallrik som rymmer burkar med suckulenta växter: det är en snabb och enkel idé för en komposition som pryder ett soffbord eller någon annan möbel i vardagsrummet.

När högtiderna närmar sig, men egentligen även under resten av året, kan kottar kombineras med andra doftande naturmaterial som apelsinskal och kanelstänger.

Att ha - eller göra med återvunnet trä - en smal och lång behållare som den här lådan du ser på bilden betyder att du alltid kommer ha den perfekta bordsdekorationen nära till hands: det är lätt att fylla den med blommor, ljus eller faktiskt kottar!

Istället för en planta: kottar som härskar över en bädd av mossa i lerkrukor är en söt idé.

Advertisement

Inuti en glasskål, med slingor av batteridrivna lampor i bland dem - det krävs verkligen lite för att skapa en sådan komposition, och du kan liva upp den genom att bleka eller måla några av tallkottarna.

Och om kottarna istället blir en blombukett att sätta i en vas?

Advertisement

Här däremot fyller de mindre kottarna en vas där konstgjorda blommor är arrangerade.

Kottar av barrträd, som ofta har en avlång form, är perfekta för festonger som denna.

Advertisement

Inte bara runda kransar: även klasar av kottar kan hängas på entrédörren, på dess sidor eller vid fönstren och färgen på banden de hänger med kan anpassas till den aktuella årstiden.

Genom att bryta tallkottarna på rätt sätt får du många "blommor" av trä, det är bara att måla.

Advertisement

Vacker kombination med blad och höstlövverk, för en mycket elegant hängande dekoration.

Varje gång du använder kottar i dekorationerna kan du också måla dem på de mest varierande sätt, som dessa med höstfärger.

Har du redan skapat dekorationer med kottar?

Advertisement