Skura hemma utan att använda rengöringsprodukter? Upptäck hur du rengör de olika ytorna med gör-det-själv-produkter

av Marika Grimaldi

28 Oktober 2021

Skura hemma utan att använda rengöringsprodukter? Upptäck hur du rengör de olika ytorna med gör-det-själv-produkter
Advertisement

Av rent hygieniska skäl ännu mer än estetiska, måste varje hem regelbundet städas på lämpligaste sätt för att avlägsna smuts och damm, men i vissa miljöer måste man också undvika att mögel och svamp bildas. Beroende på vilka ytor och smuts som ska avlägsnas använder vi därför många olika slags produkter, som säkert är effektiva.

Men om vi har lust att prova på hemgjorda alternativ eller om vi saknar ett specifikt tvättmedel för att rengöra ugnen eller avlägsna fläckar från kakelplattorna? Vi har förmodligen redan det som behövs hemma för att förbereda alternativa produkter, som de vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

I badrummet

Badrummet är ett av de rum som man måste hålla noggrant rent till det yttersta, och det finns ett antal vanliga ingredienser som kommer väl till pass, till exempel vinäger, som således kan användas:

  • i wc:n: täck innerytorna med en generös mängd vinäger och stäng locket. Efter cirka 20 minuter, skrubba hela wc:n inklusive områdena under kanten och runt locktapparna med en tvättsvamp – även lätt skrovlig, om det visar sig nödvändigt – eller också en gammal tandborste. Skölj noggrant
  • för kakelplattorna: fyll en balja med två tredjedelar hett vatten och en tredjedel vinäger, och rengör kakelplattorna med denna produkt med en tvättsvamp. Om du däremot behöver agera på en mindre yta är det bättre att blanda vatten och vinäger i samma proportioner direkt i en sprayflaska och använda en tvättsvamp eller en mikrofiberduk.
  • i handfatet: du kan använda vinäger med vatten eller till och med tillsätta citronsaft, och öka mängden vinäger om det finns mer resistenta kalkstensfläckar. Om de är svåra att avlägsna kan du prova att breda ut en gammal trasa i handfatet, trycka ner proppen och blötlägga trasan med vinäger, kanske täcka den med en plastpåse och låta det agera över natten innan du skrubbar ytan och avlägsnar oönskade fläckar.                                                                                                                                                                 Även kranar som har fått kalkfläckar kan behandlas på liknande sätt, linda in dem med trasor eller gamla kläder genomdränkta med vinäger.
  • i duschen: vinäger, gärna blandat med lite vatten, kan också rengöra duschkaret, samt dess väggar och glasväggar. Och vi vet också att man kan klä duschhuvudet med en plastpåse fylld med vinäger, sluten runt dess arm och lämnad så över natten, det underlättar att lösa upp kalksamlingar som ofta hindrar vattenflödet.

Väteperoxid kan användas för lätta mögelfläckar eller på fogarna, just för att ta död på baciller, bakterier och eventuella svampar. Och för ett mer universellt tvättmedel kan du lösa upp 4 matskedar såpatvål-flingor i en liter vatten (helst destillerat) och på så sätt få en flytande produkt, även att spraya, som du kan göra mer effektiv genom att tillsätta (först i varmt vatten) bikarbonat eller vinäger, och sedan parfymera med 3-5 droppar av en valfri eterisk olja.

Advertisement
Creativo

Creativo

I köket

I köket (men även i badrummet) kan du använda vinäger på keramiska beläggningar, men det är bättre att undvika det på marmor, granit och trä. Vinägern kan dock lösa upp den feta smutsen som samlas mellan brännarna på spisen och även låta flamspridare, brännare och galler (även ugnsgallren) ligga i blöt en balja med vatten och vinäger kan underlätta att lösa upp fettet, avlägsna sedan allt genom att diska med vanligt diskmedel eller bara flytande såpa. Andra användbara ingredienser för köket kan vara:

  • citronsyra: för ett rengöringsmedel med en lätt citrusdoft, som kan avfetta och rengöra olika ytor och även kylskåpet, fyll en sprayflaska med en halv liter vatten, 5 teskedar citronsyra och 50 ml denaturerad alkohol. Om du vill kan du tillsätta några droppar av en valfri eterisk olja, gärna tea-treeolja eftersom den har utmärkta antibakteriella egenskaper.
  • tvättsoda: soda är utmärkt för avlägsna fet smuts från ytor och disk, såsom även kaffe- och tefläckar, samt fläckar som mat lämnar av sig på keramik- eller plastbehållare. 60 gram löst i varje liter varmt vatten räcker.

  • Samma produkt med såpa som vi har sett för badrummet kan vara användbar för att vardagligen rengöra kökets olika ytor, även för avfettning av väggskåp eller rengöring av fläkten.

Creativo

Creativo

Fönster och speglar: en mikrofiberduk och en flaska med vatten och vinäger kan vara bra allierade inom glasrengöring, men även denaturerad alkohol eller talkpulver upplöst i lite vatten och sprayat på fönstret. Med en trasa sprider du det snabbt över ytan för att så arbeta på fläckarna, och sedan avlägsnar man allt överskott med en dammfångande trasa.

Parkett: det bästa underhållet är att dammsuga ofta, och bara när det verkligen är nödvändigt skura golvet för att avlägsna smutsfläckar. Om du inte har specifika produkter, är den minst aggressiva du kan förbereda hemma alltid såpatvålbaserat rengöringsmedel, gnugga med trasor som är lämpliga för trä som dock är väl urvridna, för att undvika att det kvarbliver för mycket vatten på golvet.

Med dessa alternativa metoder kan du städa hemma även om du inte har specifika tvättmedel och dessutom med mindre miljöpåverkan!

Advertisement