Har malen börjat äta på tröjan? Försök att rädda den med dessa enkla knep

av Marika Grimaldi

26 Oktober 2021

Har malen börjat äta på tröjan? Försök att rädda den med dessa enkla knep
Advertisement

Ingen gillar att hitta ett hål i favorittröjan, men om situationen inte är alltför allvarlig kan du begränsa spridningen av problemet med några husmorstips. Vad är det egentligen som orsakar dessa hål i tygerna? Troligtvis är det mal, särskilt mallarver. Därför bör vi, när vi märker ett litet hål, också kontrollera lådan eller utrymmet i garderoben där plagget låg: vi kommer förmodligen att märka små fjärilar. De är mycket små och ljusa insekter och deras ägg och larver är oändligt små i storlek och finns vanligtvis befinner de sig precis mellan tygernas fibrer.

Det finns ett antal knep för att undvika mal, men vad ska man göra när de redan har ätit en bit av ett plagg? Läs vidare för att ta reda på det.

via New York Times

Advertisement
Creativo

Creativo

Det är inte till stor nytta att använda insektsgift för de vuxna insekterna som vi ser flyga omkring: vi måste agera på larverna och äggen. Dessa älskar fibrerna i tyger av animaliskt ursprung, som ull, mohair, kashmir men även päls och fjädrar. De föredrar också mörka och fuktiga platser och dras till smutsiga kläder där det kanske finns spår av svett eller mat. Att det finns larver ser du också av de små vita, kompakta spindelnäten som fäster vid plaggen.

Det finns flera sätt att ingripa och bli av med ägg och larver:

  • I lindrigare fall kan du prova att hänga utomhus och borsta det kraftigt och sedan låta det ligga i solen. Men var försiktig så att inte spindelväven och allt annat du avlägsnar från plaggen fastnar på dig, så riskerar du att ta med det inomhus igen.
  • Ullplagg kan också bredas ut på en bakplåt, efter att ha satt på ugnen vid lägsta temperatur (men i alla fall över 50°) i minst en halvtimme. Gör inte detta om det finns plastinsatser eller andra material som kan smälta eller försämras i värmen. Du kan också använda en torkanläggning.
  • Att frysa kläder är ett annat alternativ, men det verkar fungera bäst om plagget tidigarehar befunnit sig en temperatur som inte är för låg (t ex går man från en omgivningstemperatur på 20 grader till att hamna i frysen på -17). Plaggen ska ligga kvar i frysen i minst 72 timmar (men även en vecka) efter att de frusit till, i hermetiskt förslutna påsar. Vid de temperaturerna kan larverna inte överleva, och när plagget har tagits ut ur frysen, tina det utomhus, och sedan alltid utomhus skaka det och borsta det i hopp om att avlägsna eventuella rester. Tvätta det sedan enligt instruktionerna på etiketterna. Det verkar dock som om det finns fall där inte ens denna metod är effektiv.

De mest skadade eller förlorade föremålen måste därför slängas. Om de är för angripna skulle det äventyra resten av garderoben att lämna kvar plagget. För detta är det också bra att agera i förväg:

  • Se till att plaggen som förvaras i garderoben är rena
  • Rengör även skåpen regelbundet
  • Använd vinäger eller väteperoxid i tvätten när du är rädd att det finns mal, men bara om tygerna inte är för ömtåliga
  • Använd cederträbollar eller påsar fulla med tvålflingor från Marseille eller Aleppo i garderoben, eller till och med torkade örter eller eteriska oljor: det verkar som att mal inte gillar doften av lavendel, mynta, teträd, timjan, eukalyptus och lagerblad.
  • Kom ihåg att med jämna mellanrum öppna och lufta skåp och lådor: ljus och rörelse är inte tilltalande för dessa djur.

Har du någonsin behövt kämpa mot närvaron av mal i garderoben?

Advertisement