Vill du minska din elförbrukning? Prova dessa tips

av Marika Grimaldi

21 Oktober 2021

Vill du minska din elförbrukning? Prova dessa tips
Advertisement

Ingen gillar att få höga räkningar, och de som hör till elen blir regelbundet höga under årets kallaste och varma perioder. Att slå på värmesystem eller fläktar är ibland oundvikligt, och då du kan försöka sänka kostnaderna någon annanstans. Faktum är att det finns ett antal andra enheter som fortsätter att förbruka elektricitet även när de inte används och som vi kanske inte sätter på lika ofta, och även andra som vi bör komma ihåg att koppla ur när vi reser bort i några dagar eller mer.

Därför kan vi, förutom att undvika tända lampor i rum där det inte finns någon eller stänga dörrarna för att hålla temperaturen så konstant som möjligt i de olika miljöerna, försöka minnas flera andra användbara knep för att begränsa förbrukningen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Koppla bort enheter som står i standby: datorer och särskilt tv-apparater, men även köksapparater eller smart- högtalare är alla enheter som drivs av elektricitet och som ofta är ikopplade kontinuerligt. När du har slutat använda enheterna, eller innan du somnar, bör de stängas av helt, kanske till och med koppla bort dem från strömmen. Detta minskar inte bara förbrukningen utan förlänger enheternas livslängd.
  • Koppla bort WiFi-modemet när du är hemifrån några dagar: även det förbrukar elektricitet hela tiden och kan göra din räkning dyrare under semestern. Det finns också de som kopplar ur det varje natt eller nästan, speciellt för att hålla koll på elektromagnetiska föroreningar i hemmet, men det skadar heller inte utgifterna.
Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Använd grenuttagsdosor med strömbrytare: för att underlätta att koppla bort de olika enheterna som du inte behöver från strömmen, kan du göra det lätt för dig genom att ansluta dem alla till ett enda uttag, så att du bara behöver slå av strömbrytaren för att agera på dem alla. Det är också mycket bekvämt när vi vill koppla bort apparater från elsystemet under en storm, om vi är rädda för skador från överbelastning.
  • TV-dekodrar: även dessa enheter kan man undvika att anslutna till strömmen under en längre tids frånvaro. Koppla hellre ur och återaktivera dem när du kommer tillbaka.
  • El-ugn: det är värt att koppla ur den innan du åker på semester, men det skulle inte vara en dålig idé att hålla den urkopplad jämt när den inte används, särskilt om du sällan använder den för matlagning.
piqsels.com

piqsels.com

  • Begränsa användningen av torktumlaren: det är inte alltid man har tid och utrymme att låta tvätten torka på torkstället och när man gör det ofta, ökar luftfuktigheten i små rum. Men var gång det är möjligt skulle det fortfarande vara bättre att föredra denna typ av torkning framför den med torktumlaren, som är den hushållsapparat som förbrukar mest el. Men om du ändå måste använda den, så kan det vara bra att underlätta med gummibollar som hjälper plaggen att förbli separata och därför låter luften passera bättre, vilket påskyndar processen. Det är också viktigt att rengöra torkfiltret ofta, annars kan torktumlaren förbruka upp till 60% mer energi.
  • Överdriv inte med värmefläktar på vintern eller fläktar på sommaren: de är effektiva för uppvärmning eller kylning av små rum (ofta badrummet på vintern), men du bör alltid vara försiktig och använda dem så lite som möjligt, då även de mest effektiva har en betydande inverkan på förbrukningen.
  • Mikrovågsugnar: nästan alla har en display som i vänteläge indikerar tiden. Elektricitet behövs för att driva den klockan också, så det kan vara bra att koppla ur ugnen när du inte använder den, och säkerligen när du ska på semester.
  • Skrivare, Blu-Ray/DVD-spelare, stereo: även dessa enheter används ju inte jämt, så du kan minska elförbrukningen lite genom att koppla bort dem från uttaget när de inte behövs.
Advertisement