Är det dags att sätta på elementen? Upptäck hur du kan rengöra och underhålla dem i början av den kalla årstiden

av Marika Grimaldi

20 Oktober 2021

Är det dags att sätta på elementen? Upptäck hur du kan rengöra och underhålla dem i början av den kalla årstiden
Advertisement

När temperaturen sjunker börjar vi slå på värmesystemen allt mer regelbundet hemma och i många lägenheter innebär det att sätta på elementen. Det är en oundviklig kostnad, men som kan begränsas något om elementen används på rätt sätt: när de är ordentligt rena och fria från damm kan de faktiskt sprida värmen bättre.

Det är också viktigt att släppa ut luftbubblor, särskilt innan de börjar fungera med full kapacitet. Här är några användbara knep för att sköta rengöring och underhåll av dina element.

Advertisement
Creativo

Creativo

Elementen ska alltid rengöras när de är kalla, så gör det morgonen innan du sätter på dem.
 
Det första att göra är alltid att damma. Vi bör minnas det med jämna mellanrum, men det är verkligen en av de mest försummade rengöringarna, så det kan hända att en stor mängd damm samlas mellan springorna och mellanrummen. Om du har en dammsugare kan du avlägsna dammet med munstycken som är tillräckligt tunna för att passa in i alla utrymmen, det kommer att göra grovjobbet.
 
I de flesta fall lossnar dock inte det mest återfallande och dolda dammet från de svåraste punkterna. Då kan det vara bra att använda dig av gamla husmorstips: täck väggen bakom elementet och även golvet under med kartong eller, ännu bättre, gamla fuktiga handdukar eller nyblötta trasor. Använd sedan en dammvippa eller en dammuppsamlare för att rubba och fånga upp all envis smuts; Slutligen, använd en hårtork med luftstrålen riktad mot kartongen/handdukarna, så att dammet fångas upp av de våta tygerna utan att hamna överallt.
 
Om du inte har en dammvippa kan du också ta en pinne som är tillräckligt lång och tunn för att peta in den där det behövs och klä den med en mikrofiberduk och hålla den på plats med tejp. 
 

Advertisement
Creativo

Creativo

Vid denna punkt kan du tvätta elementen, som mycket ofta har fläckar och ringar av olika slag som man inte blir av med endast genom dammning.

När det gäller gjutjärnselement är det bättre att begränsa sig till endast varmt vatten och tvål: du kan använda ett milt diskmedel, eller också såpatvål utspädd i vatten och stryka det över elementet med en svamp. Även i dessa fall är det alltid bättre att skydda golvet med trasor, eller ta hand om rengöringen och sedan tvätta även golvet.

För andra typer av element kan du dock också tillsätta vit vinäger till tvålen och vattnet, använda bikarbonat upplöst i varmt vatten eller även väteperoxid, till och med sprutat direkt på ytan som ska tvättas.

Slutligen, för att avlägsna luftbubblorna, öppna helt enkelt avluftningsventilen tills det rinner ut vatten och stäng det omedelbart.

Lycka till med arbetet!

Advertisement