Vill du deodorisera gardinerna snabbt utan att tvätta dem? Upptäck hur du kan göra doftande huskurer

av Marika Grimaldi

23 Oktober 2021

Vill du deodorisera gardinerna snabbt utan att tvätta dem? Upptäck hur du kan göra doftande huskurer
Advertisement

Gardiner är bland de hemtextilier som vi ofta glömmer att tvätta och först när det har gått för lång tid inser vi att deras färger inte längre är lika fräscha som tidigare eller att de, ännu värre, har smutsfläckar eller är impregnerade med obehaglig lukt. Oavsett om det är luftfuktigheten i rummet, köksos, cigarettrök eller rök från öppna spisen: orsakerna kan vara många och om du inte har för vana att regelbundet damma och tvätta gardinerna kan det hända att du måste rätta till allt i sista stund, kanske innan några gäster kommer.

Även om gardinerna faktiskt fortfarande är rena, men du vill uppleva en behaglig doft i rummet, går det snabbt och enkelt att deodorisera dem med garanterad verkan. Läs vidare för att ta reda på hur du doftar dina gardiner hemma.

Advertisement
Creativo

Creativo

En spraydeodorant

Har du en sprayflaska, den behöver inte vara stor, som du kan fylla med deodorant finns det en väldigt enkel metod. Du kommer att behöva:

  • 500 ml vatten, helst destillerat (eller avmineraliserat)
  • 1 matsked bikarbonat
  • 3-5 droppar av en valfri eterisk olja

Värm vattnet lite (även i mikron går bra), häll sedan i bikarbonatet, så att det löser sig och häll allt i flaskan. Tillsätt den eteriska oljan och din gardinparfym är klar. Kom ihåg att skaka den före varje användning. Alltid till hands när den behövs.

Utnyttja elementen

Om du händelsevis har gardiner som täcker elementen, kan du använda samma preparat som anges ovan (även med vanligt kranvatten), men häll det i en liten skål och placera det på påslagna element. Värmen kommer att avdunsta den doftande vätskan som så småningom kommer att impregnera gardinerna och spridas i hela rummet. På samma sätt kan du också lägga kryddor (stjärnanis, kanel, nejlika) eller torkade citrusskal i en vanlig skål med vatten.

Med en kastrull på golvet

En annan metod som du kan prova, om du inte har barn eller djur hemma, är att koka vatten i en kastrull och replikera metoden för elementen: när vattnet kokar, placera kastrullen på golvet under gardinerna eller nära dem med alla nödvändiga försiktighetsåtgärder (grytlapp och grytunderlägg), häll i eteriska oljor, kanske kvistar av gran eller tall, eller varför inte kryddor och torkad frukt? Långsamt kommer doften även att nå tygerna.

Redo att dofta gardinerna och rummen i huset?

Advertisement