Luktar handdukarna unket? Ta reda på hur du kan undvika det

av Marika Grimaldi

21 Oktober 2021

Luktar handdukarna unket? Ta reda på hur du kan undvika det
Advertisement

Ibland händer det att man tar ut handdukarna ur tvätten och inser att det inte gick som vi hoppats: fläckar som inte har  gått bort på frottén, eller så kan det hända att, även om de är rena, så ger handdukarna fortfarande ifrån sig en obehaglig lukt, av unket. Det kan bero på många saker, några kan förklaras med underhållet av själva tvättmaskinen, andra istället med hur vi tvättar.

Så vad ska vi göra när vi befinner oss med illaluktande tvätt och hur undviker man det? Läs vidare för att upptäcka mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

Den första lösningen man tänker på är att tvätta handdukarna igen, kanske med en kort cykel. Men om du vill undvika att köra tvättmaskinen igen kan du helt enkelt lägga handdukarna i blöt i vit vinäger i några timmar.

Faktum är att det räcker att fylla en balja med vinäger och tillsätta en matsked tvättmedel, och på så sätt kan det räcka med en halvtimme. Men om du måste behandla många handdukar och du inte har tillräckligt med vinäger, fyll då baljan med varmt vatten och vinäger i lika delar, eller tillsätt åtminstone ett par koppar vinäger i vattnet, alltid tillsammans med en lite tvättmedel och låt det ligga i blöt under en längre tid: några timmar eller till och med över natten.

Skölj sedan och vrid handdukarna ordentligt. Om de har sköljts ordentligt kommer vinägerlukten att försvinna och du kommer inte längre känna lukt av unket.

Du måste dock alltid vara uppmärksam på orsakerna som orsakar dessa dåliga lukter: rengör regelbundet tvättmaskinens filter, men även tvättmedelsfacket, trumman och framför allt gummitätningen på luckan. Det rekommenderas ofta att använda vinäger, som hjälper till att rengöra tvätt (är också bra som mjukmedel i vissa fall) och tvättmaskin. Även om det verkligen är effektivt, är det ett husmorstips som ska användas med måtta, eftersom syrahalten i detta ämne på sikt kan korrodera och förstöra alla packningar på tvättmaskinen och orsaka läckor och skador.

Det är därför bra att ha för vana att hålla tvättmaskinen ren, överbelasta aldrig trumman och lämna alltid luckan öppen direkt efter att du har tömt tvättmaskinen efter tvätt och detta för att undvika ansamling av fukt som gynnar bildande av mögel.

Lycka till med arbetet!

Advertisement