Diskar du för hand eller i diskmaskin? Ta reda på hur du undviker onödigt slöseri

av Marika Grimaldi

30 Oktober 2021

 Diskar du för hand eller i diskmaskin? Ta reda på hur du undviker onödigt slöseri
Advertisement

Att ha en diskmaskin som i ditt ställe tar hand om tallrikar, kastruller, bestick och glas och får dem att glänsa fint är förvisso en bekvämlighet, men är det värt det rent besparingsmässigt sett? Det finns de som inte vill eller kan använda diskmaskiner och föredrar att diska för hand, men även det kan få negativa konsekvenser för hemmets ekonomi och en miljöpåverkan på grund av vattenförbrukningen som inte bör förbises. Ibland är den större än med användningen av hushållsapparaten.

Det gäller olika behov och tankegångar, men i båda fallen kan man vara spara ner på kostnaderna genom att vidta en rad åtgärder som undviker onödigt slöseri. Läs vidare för att ta reda på mer.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Beroende på vad som ska diskas kan diskmaskinen oftast visa sig vara förmånligare: så är det faktiskt när vi verkligen kan fylla den helt, och i dessa fall, särskilt när det gäller moderna diskmaskiner med bra energiklass, så är dess förbrukning av vatten och energi verkligen att föredra framför mängderna som går åt för en disk för hand. Men om vi har lite disk säger det sig självt att det blir bättre att välja handdisk.

Men hur undviker man slöseri i dessa båda fall?

Diskmaskin:

  • Det är förvisso sant att användningen av diskmaskinen på rätt sätt innebär att disk och kastruller måste grovrensas innan de sätts in. Man måste rensa av alla de matrester man kan och det finns de som brukar skölja varje föremål lite under rinnande vatten för att eliminera även patina av såser, olja och flott. Detta steg är dock i själva verket en avsevärd merförbrukning. Därför borde du använda en slickepott för att på bästa sätt rengöra allt som finns kvar i kastruller och på tallrikar och sedan stoppa i dem i diskmaskinen. Kom ihåg att rengöra filter och köra tomma cykler med jämna mellanrum för att rengöra apparaten väl. Om du har använt pappersservetter vid matbordet använd även dem för att skrapa ner alla rester i soptunnan.
  • Man måste också komma ihåg att de temperaturer som uppnås vid automatisk tvätt alltid är mycket högre än de vi kan nå i diskhon, med åtföljande bättre resultat, även hygienmässigt talat. Dubbel sköljning bör därför endast utföras för allt som verkligen har intorkat kladd som är svårt att avlägsna. Låt kastrullen eller tallriken förbli liggandes i varmt vatten i 30-60 minuter eller längre beroende på fall, för att lösa upp smutsen, vilket så kan avlägsnas för hand innan du stoppar in allt i diskmaskinen.
  • Föredra alltid ekologiska tvättcykler.

  • Sedan kommer vi till frågan om hur man laddar diskmaskinen: små och ömtåliga föremål (glas, koppar men även små tvättbara plastbehållare) ska läggas högst upp , där de inte går sönder (flisorna kan också skapa problem med vattenflödet) och skärbrädor eller liknande föremål måste placeras i de nedre korgarna för att inte hindra vattensprutet. Om allt är tvättat på bästa möjliga sätt så behöver man inte upprepa arbetet, och det är också energibesparing (inklusive vår)!

  • Om du händeslevis har chansen att använda solenergi, kör diskmaskinen under dagen.

Att diska för hand:

  • Man måste ju så klart, undvika att låta vattnet rinna för länge. Så när det handlar om tallrikar, kastruller och bakplåtar med intorkat kladd som är svårt att avlägsna, är det viktigt att blötlägga allt, som vi tidigare nämnde. Du kan också tillsätta olika ingredienser du har hemma för att underlätta arbetet, som vinäger, bikarbonat, eller till och med citronjuice eller citronsyra.
  • Att förbereda en balja eller fylla en av de två hoarna med varmt vatten och diskmedel och låta disken ligga i blöt en stund är egentligen också ett sätt att förkorta diskandet sedan, då du bara behöver skölja föremålen en kort stund under det rinnande vattnet.

 

Om du är lite vaksam kan du till och med märka skillnader i räkningen!

 

 

Advertisement