Intorkat kladd in i ugnsfacket? Använd en skål med vinäger för att lösa upp det

av Marika Grimaldi

19 Oktober 2021

Intorkat kladd in i ugnsfacket? Använd en skål med vinäger för att lösa upp det
Advertisement

Alla maträtter vi bestämmer oss för att tillaga i ugnen lämnar alltid rester i ugnsfacket, och ju längre vi väntar med att rengöra det, desto svårare blir det av avlägsna smutsen på grund av de höga temperaturerna som själva ugnen når. De förkolnade resterna av några skvättar sås eller fett, smetar som som runnit över plåtarna men också fläckarna som ångorna bildar då de kondenserar på ugnsväggen är alla avsedda att förvandlas till intorkat och svart smuts.

Så när det äntligen är dags att rengöra ugnen måste du beväpna dig med kraftfulla kemikalier och massor av armbågeolja. Såvida du inte underlättar arbetet och löser upp smutsen, för då blir den sedan lättare att avlägsna med hjälp av en skål enkel vit vinäger.

Creativo

Creativo

Det finns två metoder att använda vinäger på i denna typ av rengöring:

Den första består av att koka upp vatten och vinäger i lika delar i en kastrull, häll sedan allt försiktigt i en liten skål som du placerar på botten av ugnen eller på en av de nedre gallrena och stäng. Om du använder en liten kastrull blir det ännu bekvämare, den kan du sätta in direkt i ugnen. Stäng ugnsluckan, vänta minst en timme utan att öppna den, låt den heta ångan från vattnet och vinägern verka på väggar och galler.

Men, om ugnens skick är värre än så, kan det vara bra att använda den andra metoden: förvärm ugnen till högsta temperatur (eller årminstone runt 200 °, inte lägre). Förbered sedan ett ugnssäkert kärl (det bästa är pyrexkärl) och fyll det med vatten och vinäger i lika delar.

När ugnen har nått sin värme, ställ då kärlet på det lägsta gallret och låt det stå i 20-60 minuter, utan att någonsin öppna. Stäng av ugnen och låt den svalna, fortfarande utan att öppna ugnsluckan.

När ugnen är tillräckligt kall kan du börja rengöra ugnsväggarna med dina favoritprodukter (även hushållsprodukter baserade på vinäger eller bikarbonat, eller till och med väteperoxid eller såpa), smutsen kommer att lossna mycket lättare.

Var uppmärksam då vinäger, särskilt vid upphettning, inte ska andas in på allt för nära håll, var noga med att skydda luftvägarna och ventilera rummet, och använd alltid rengöringshandskar.

Lycka till med arbetet!

Advertisement