Toalettborsten alltid i perfekt skick? Läs om misstagen du ska undvika

av Marika Grimaldi

16 Oktober 2021

Toalettborsten alltid i perfekt skick? Läs om misstagen du ska undvika
Advertisement

Att hålla WC:n under perfekt rena och hygieniska förhållanden är det första kravet för ett korrekt underhåll av badrummet: när den inte rengörs ordentligt ser man verkligen skillnaden, oavsett hur väl resten av rummet hålls. Det oundvikliga tillbehöret som hjälper oss i denna uppgift måste användas och rengöras på ett korrekt sätt: vi talar om borsten, den så kallade toalettborsten.

Den måste rengöras ofta, saneras och bytas ut när det är dags. Läs vidare för att ta reda på de misstag du ska undvika när du använder toalettborsten.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Sanera den regelbundet: efter användning sätter vi tillbaka den i sin hållare, vilken oundvikligen blir ett kärl för bakterier och smuts. Minst en gång i veckan är det därför bra att komma ihåg att låta borsten ligga i blöt i vatten och klorblekmedel i en timme, eventuellt kan det hällas direkt i toalettborsthållaren. Skölj dem sedan båda och förvara dem som vanligt.
  • Rengör efter varje användning: se till att den inte är smutsig fortfarande när du sätter tillbaka den i hållaren. Du kan också använda vinäger eller väteperoxid för att underlätta rengöringen.
  • Använd inte samma borste i mer än i genomsnitt 6 månader. Det är den uppskattade livslängden för dessa produkter. Då de är tillverkade helt i plast innebär det också att de tyvärr är bland de föremål som används oftare och som är mer förorenande, men det är inte helt omöjligt att hitta ekologiska alternativ tillverkade av växtmaterial, som därför lättare kommer att bortskaffas utan problem för miljön.

  •  För att minska risken av bakteriespridning omedelbart efter rengöring av WC:n, skulle det vara förståndigt att använda handskar varje gång du håller i toalettborsten och sedan tvätta dem ordentligt med desinfektionsmedel omedelbart efter att du har arbetat runt toaletten.

  • Du kan också strö bikarbonatbotten av borsthållaren för att neutralisera lukt och skapa en extra barriär mot bakterier. Ett alternativ kan vara att alltid lämna lite vatten och klorblekmedel eller vinäger i hållaren så att borsten förblir ren och så sanerad som möjligt tills nästa användning. Uppenbarligen måste dessa produkter sköljas ut och bytas ut mot nya varje gång borsten används.

Genom att följa dessa instruktioner kommer man alltid att ha borsten under de bästa förhållandena tills det är dags att byta ut den.

Advertisement