Glögg och buljonger: visste du att du också kan förbereda dessa läckerheter med mokabryggaren?

av Marika Grimaldi

18 Oktober 2021

Glögg och buljonger: visste du att du också kan förbereda dessa läckerheter med mokabryggaren?
Advertisement

Att förbereda kaffe i mokabryggaren är lite av en ritual: varje kaffebryggare och spis har sina egna tider, var och en av oss föredrar en typ av mald kaffe snarare än en annan och även för hur man fyller mokabryggaren med vatten och kaffe finns det verkliga olika tankeskolor.

Mokabryggaren kan emellertid också användas för andra ändamål än att förbereda en kaffe: infusionssystemet som tillåter att förbereda denna dryck kan faktiskt också appliceras för beredning av andra drycker, till exempel te eller till och med glögg. Läs vidare för att upptäcka hur du kan använda mokabryggaren på dessa annorlunda sätt.

pxfuel.com

pxfuel.com

För att förbereda te, örtte och infusioner

Det är bäst att använda löst bladte och undvika finmalet te från tepåsar, tillvägagångssättet är verkligen intuitivt.

1.Fyll den undre behållaren med vatten precis som du gör för kaffe dvs upp till tecknet eller under ventilen.

2.Fyll filtret med 3/4 teblad.

3.Koka som du gör vanligtvis för kaffe.

Det är ett snabbt sätt att göra en kopp te i ett enda steg, det är bara att prova!

Ett alternativ till denna metod innebär att man lägger teet, örtteet eller infusionen direkt i behållarens vatten, och i så fall är det bekvämare att använda tepåsarna te, som är mer finmalen.

Glögg

  1. Fyll den undre behållaren med vin, alltid under de märken som används för kaffevattnet.
  2. Lägg kryddorna och örterna i filtret: skär apelsin- eller citronskal i små bitar och tillsätt det, enbär, kanelstänger, muskotnöt, stjärnanis, kryddnejlikor.
  3. Koka som för kaffe.

Buljonger av kött, fisk och grönsaker

Mokabryggaren kan också användas för dessa, tänk på hur användbart det kan vara under en campingtur. Grönsakerna ska först fräsas lite i en panna, vätas med vatten och sedan filtreras. Lägg dem tillsammans med vattnet i den undre behållaren, och om du vill, även lite vitt vin och fortsätt sedan som vanligt.

För kött eller fisk, å andra sidan, måste de läggas i små råa bitar i filtret med örter, medan endast vattnet ska hällas i de undre behållaren. Alternativt kan du också koka köttet eller fisken, sedan lägga de fasta bitarna i filtret tillsammans med örterna och kokvattnet i behållaren.

I alla dessa fall är det viktigt att använda en mokabryggare som har rengjorts noggrant och se till att packningen inte har svartnat, så att teens smak inte förändras av några kafferester. Dessutom, efter att ha kokat ett antal teer, är det alltid bra att rengöra mokabryggaren noggrant med en tvättcykel där endast vatten och vinäger hälls i lika delar i behållaren, koka en tom tillagningscykel.

 

 

Advertisement