Miniatyr tallar: Få en tallkotte att gro för en bedårande dekoration

av Marika Grimaldi

15 Oktober 2021

Miniatyr tallar: Få en tallkotte att gro för en bedårande dekoration
Advertisement

Att få en växt att gro utifrån fröet är alltid ett roligt experiment att följa, och i många fall är det också väldigt enkelt: det finns faktiskt växter vars frön har en hög grobarhet, det vill säga att de kan producera groddar på ett lättare och mer framgångsrikt sätt än andra, och en av dessa är tallen.

När vi hittar en tallkotte (strobilus) på marken, kan den fortfarande vara helt sluten och dölja pinjenötterna inuti, skyddade av träskalet, eller mer öppen, med pinjenötterna som har rullat ut. Eftersom det är från dessa som de nya växterna kommer att gro, är det bra att välja en som fortfarande innehåller flera pinjenötter om du vill se miniatyrträden växa ur tallkotten. 

Advertisement

Tillvägagångssättet är verkligen enkelt: du måste välja en tallkotte som är tillräckligt mogen och lätt öppen. Det är bra att rengöra lite med en pensel och avlägsna eventuella rester som våta löv eller barr och annat som kan ruttna, och sedan vänta tills tallkotten är helt torr.

Välj också en liten kruka som kan innehålla kotten, fyll den med jord och placera tallkotten med spetsen uppåt eller i ett lätt snett läge och plantera den med högst ett par fingrars djup i jorden.

Advertisement

Du kan också ta lite mossa och klä både jorden och sprickorna mellan korgbladen och på så sätt dekorera din kruka.

Det är sedan nödvändigt att vattna med stor måttlighet varje dag (en idé är att spruta vatten på kotten), eller något mer rikligt varannan eller var tredje dag, för att fukta pinjenötterna men inte låta tallkotten ruttna.

Lite intressant fakta: tallkottarna tenderar att sluta sig när de är blöta, eftersom de försöker skydda pinjenötterna inuti mot fuktigheten, medan när vädret är varmt och torrt öppnar de sig för att släppa dem. Du kanske också märker dessa små förändringar, som sker långsamt, när du bevarar tallkotten inomhus på detta sätt.

Roa dig själv med att välja krukor att använda, även med mycket kreativa former. Du kan till och med skapa dem med cement eller använda gamla föremål, och när plantorna väl börjar växa kommer de nästan att se ut som en slags bonsai, också söta att ge bort som gåvor!

Och, om du inte vill använda tallkotten, kan du plantera endast pinjenötterna med skalet lätt öppnat - allt som krävs är att skära en liten skåra och tvinga upp ett litet mellanrum mellan de två halvorna - och med den spetsiga delen uppåt, sedan kommer plantorna att växa inom några veckor.

Du kan också prova med kottar av olika slags tallar, eller kanske lärkträd: det är ett annorlunda och roligt sätt att observera naturen!

Advertisement