Låt din heminredning se mer sofistikerad ut med några designerknep

av Marika Grimaldi

27 Oktober 2021

Låt din heminredning se mer sofistikerad ut med några designerknep
Advertisement

Det finns många anledningar som kan leda till att vi bor i hus som verkar lite kala, enformiga eller till och med sjabbiga, även utan att det absolut måste hänföras till slarv från vår sida med underhållet. Särskilt om man måste stå inför stora utgifter för att möblera ett helt hem eller om man måste ge plats åt möbler som återvunnits från många olika situationer men som man inte lyckas slå ihop till en unik stil, kan miljöer skapas som inte precis ger gott intryck.

För att förhöja miljöerna utan att dra på dig svindlande utgifter kan du börja med några riktade insatser som kan göra skillnad, som t.ex. de som anges nedan.

Advertisement

Ramar

Om du vill dekorera väggarna med foton, affischer, tryck, tavlor och liknande, bestäm först vilka du ska använda, sök det bästa arrangemanget (det finns massor av mönster att ta exempel från på internet) och överväg sedan de nödvändiga måtten för varje ram. Efter det måste man köpa ramarna i grupp, så att de alla har samma stil eller att de i alla fall är enhetliga, kanske vad gäller färgen. För om det faktiskt är trevligt att blanda stilar på ett eklektiskt sätt, så är det också ett sätt som lätt riskerar att skapa visuellt kaos och göra att miljön ser slarvig ut. 

Advertisement

Inte bara ramar som hänger på väggen: du kan hänga dem från rep, skenor eller placera dem på speciella hyllor. Det viktiga är att bara välja en metod för en vägg och utan att sedan lägga till andra idéer till samma rum.  

Färgpaletter

Frestelsen att uteslutande förbli i den lugna zonen av vitt och trä, eller tvärtom att infoga för många färger i en enda miljö är två ytterligheter som måste undvikas, såvida det inte finns en expert som kan hantera sådana polariserade val. Bättre då att låta dig inspireras av paletterna med några få färger, gärna neutrala och ljusa, än de som bara har en kontrasterande nyans. 

Du väljer sedan om tonerna ska vara kalla eller varma och du måste se till att varje nytillskott till inredningen och tillbehören faller strikt inom det färgintervallet. 

Enkelhet

Lagom är bäst, och speciellt när det inte finns mycket tillgängligt utrymme måste du först hantera basmöblerna, att de inte blir för skrymmande även på ett visuellt plan, och sedan ... Hejda dig, eller nästan. När du väl har säkerställt de oundvikliga delarna, som måste vara stilar som harmoniserar sins emellan vad gäller form och färg och med hänsyn till miljön där de placeras, kommer inte mycket annat att behövas och du kan kanske lämna utrymme för att lägga till ytterligare detaljer över tiden. Det minskar också kostnaderna och så, om möjligt, kan du också spendera lite mer för varje kvalitetstillägg. 

Advertisement

Denna typ av koncept kan fungera i alla rum, med både rustik och modern design.  

Bara en soffa, soffbord/sittpuff och en fåtölj med sitt sidobord. En stor matta för att sammanlänka allt och en växt: det är ett vardagsrum med få element men det verkar inte alls naket. 

Advertisement

Husgeråd

Gillar du att samla på prylar? Samla dem alla på ett ställe och ställ ut dem med enkla och sofistikerade lösningar, som infällbara hyllor eller hyllor i gipsskivor integrerade i murverket. 

Och om du har många olika föremål som du inte vill skilja dig ifrån, är det även här bättre att inte sprida dem över flera möbler och ytor, utan tänk på hur du kan kombinera dem i små, mer kompakta kompositioner här och där runt lägenheten. 

Advertisement

Växter

Underskatta aldrig den hjälp som växter kan ge för att fullborda inredningen av vilket rum som helst i huset. Ett hörn som verkar kalt, där det inte finns anledning att sätta in ytterligare en möbel, men som är tillräckligt ljust och har lämpliga temperaturer, möbleras på ett ögonblick av en kruka med en växt eller piedestaler, hängande planteringskärl, hyllor med krukor och alla de tusen lösningar som kan användas hemma. 

Och även för växter kommer valet av kruka eller jardinjär att säkerställa att vilket exemplar du än väljer passar in med stil i din inredning.

Är du redo att fixa utseendet på ditt hem? 

Advertisement