Ge en touch av modernitet till ditt kök: det räcker med bara några väl valda små försköningar

av Hilda Maria Morgan

07 Oktober 2021

Ge en touch av modernitet till ditt kök: det räcker med bara några väl valda små försköningar
Advertisement

Ju längre vi bor i ett hus, desto mer troligt är det att det kommer en tidpunkt då vi börjar tröttna på inredningen av ett rum, eller att den börjar känns gammal och trött, och detta gäller även köket. Det är inte alltid möjligt att genomföra en totalrenovering, och ibland behöver möblerna egentligen inte bytas ut, så istället för att modernisera hela miljön kan målinriktade ingrepp studeras som sedan totalt sett lyckas förvandla kökets utseende utan att man behöver spendera en förmögenhet eller stå för alla utgifterna på en gång.

Här är några användbara knep som du kan använda för en fördelaktig restyling av ditt kök.

Advertisement

Att måla om möblerna är det enklaste steget att överväga: ett lager färg täcker eventuella tecken på åldrande och bucklor, men framför allt förvandlas hela köket utan att du behöver arbeta alltför hårt. Det kan ta lite tid att göra ett bra jobb, men resultaten gör att det är värt det!

Advertisement

Byt backsplash: delen av väggen bakom arbetsytorna och spisen, "stänkskyddet", är ofta täckt med kakel, som kan ersättas med andra med en mer trendig design (metro tiles kakel, sexkantiga plattor och de som påminner om siciliansk majolika eller portugisiska azulejos är mycket populära), men de kan också ersättas med mycket ekonomiska lösningar såsom tvättbara självhäftande filmer. Återigen är det möjligt att måla om dem!

Oavsett om du ingriper på möblernas färg eller inte, en nyhet som kan göra skillnad är handtag och knoppar på skåpsdörrar och lådor: välj några modernare och mer ergonomiska för att fullända köket och göra det ännu mer bekvämt att använda.

Låt några taklampor hänga ner från taket ovanför arbetsytorna eller köksön i mitten av köket: de är vackra att se på och användbara för att effektivt belysa de punkter där vi vill kunna se som bäst.

Även bara ett byte av stolar eller någon enskild möbel kan verkligen ha en märkbar inverkan på utseendet på hela rummet.

Advertisement

I äldre hem kan ett element som ofta blir föråldrat och skymmer skönheten i ett rum vara golvet: om du är trött på gamla och tråkiga golvplattor kan du överväga en makeover som inte kostar en förmögenhet genom att använda material som betong. Annars finns det metoder för ommålning av kakel eller till och med självhäftande beläggningar som inte kräver att det ursprungliga lagret tas bort.

Tänk på inredningen: om du har gamla och trötta föremål, som är ur mode, som har tråkat ut dig, överväg att byta ut dem mot nyare, kanske genom att lägga till små tavlor, växter eller vaser som skapar en ny stil.

Advertisement

Och i stället för en hel fondvägg skulle du kunna måla bara en del av en vägg med en ljus kontrastfärg, som den här utrustad med svävande hyllor.

Hur skulle du vilja modernisera ditt kök?

Advertisement