Vill du bygga ett trädgårdsredskapsskjul? Förbered dig väl för att göra verklighet av ditt drömskjul

av Titti Carlberg

03 Juli 2022

Vill du bygga ett trädgårdsredskapsskjul? Förbered dig väl för att göra verklighet av ditt drömskjul
Advertisement

Låt oss prata om skjul för verktyg, men ett som kan vara mycket mer: det så kallade "garden shed" är inte bara ett rum för utomhusbruk, utan riktiga arbetsstationer som till och med kan rymma ett minivardagsrum eller en rad bekvämligheter som gör det trevligt att ta hand om alla sysslor som hör till skötseln av trädgården.

Så om en prefabricerad eller handbyggd stuga, liten och utrymmesbesparande, räcker för att rymma en större och vackrare struktur kommer det att vara nödvändigt att spendera lite mer tid på att designa allt. Det är därför användbart att planera allt väl, efter några användbara indikationer som de vi rapporterar nedan.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Kontrollera de lokala föreskrifterna: om du vill bygga ett stort skjul, nästan som ett hus, är det alltid bra att se till om du får göra det, och även kontrollera eventuella maxmått. Även om de inte är strukturer som ska användas som bostad, kan det finnas restriktioner eller begränsningar av olika slag att ta hänsyn till.

Aspekten: en onlineundersökning på sajter som vår, men även på Pinterest eller Instagram kan ge dig flera tusen idéer, var och en vackrare än den andra. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett rustikt och slarvigt byggt träskjul, utan du kan släppa din fantasi lös eller så kanske du föredrar superoriginala eller ultrmoderna lösningar! För var och en av dem som ditt hjärta slår hårdast är det dock viktigt att tänka på att det ska integrera med utseendet på resten av trädgården och framförallt om, när du väl har anpassat måtten, är i din smak och kommer att vara lika vacker som den du hämtade inspiration från.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Det är därför det är viktigt att omedelbart ha klart för sig vad man vill göra med sitt skjul: om det bara ska vara en liten bod kan du placera den där den inte är så synlig. Men om du vill använda den som en plats för att ta hand om omplantering och arbeten, eller om du bara vil ha den som en avkopplande hörna, så bör den stå på en plats i trädgården som är skyddad från överdriven sol på sommaren eller från iskalla vindar på vintern. Så tänk på den rätta positionen.
När du väl har identifierat området i trädgården som är förutbestämt att vara värd för ditt skjul, se dig omkring: finns det element som kan hindra konstruktion eller användning? Funderar du på att lägga till rabatter? Tänk igenom allt först och gör de nödvändiga ändringarna, såsom eventuell beskärning, flyttning etcetera...
Nu har du tydliga idéer och kan gå vidare med att föreställa dig hur du kan utrusta ditt skjul med allt det nödvändiga: utforska på de sociala nätverken för att förstå hur du kan utrusta skjulet och organisera bästa utrymmet, fundera på om du ska lägga tak på det och utvändiga skåp, kort sagt allt som gör det mer praktiskt men också vackert att se på. 

Om du planerar det rätt kommer det att bli din favoritplats i trädgården!

Advertisement