Behåll frön, nötter, frukt- och grönsaksavfall: du kan använda dem för att odla nya växter

av Titti Carlberg

16 Februari 2022

Behåll frön, nötter, frukt- och grönsaksavfall: du kan använda dem för att odla nya växter
Advertisement

Frukt och grönsaker är en del av allas kost, och de är verkligen den hälsosamma komponenten som aldrig bör saknas i en diet. Det är därför, när vi skalar en frukt eller tvättar en grönsak, kanske till och med en exotisk som vi berövar på skal och oundvikligen även frön och kärnor. De sistnämnda är dock de som vi ibland kan behålla om vi vill ägna oss åt något enkelt trädgårdsexperiment. Och med dem även vissa knölar och lökar som vi normalt konsumerar som mat.

Från vitlök till avokado, ta reda på hur du kan odla nya växter från matrester!

Advertisement

Sötpotatis

Stor och med en omisskännlig smak, sötpotatis är knölar som vi alltid ser utan växtlighet, men deras blad är faktiskt väldigt vackar. Så om du råkar köpa en till som du inte vill tillaga kan du använda den för att odla en annan växt som är lite ovanligare, och du kan göra det (åtminstone i början) i vatten.

Allt handlar om att lägga knölen i en behållare med vatten. Det bästa är att lägga den så att den flyter och inte rör vid botten så att rötterna kan växa fritt: för att göra detta räcker det med att du sticker in 4 till 5 tandpetare av trä i den, alla på samma höjd (och skapa en så kallad krona), så att de vilar på kanten av behållaren och lämnar potatisen flytande. Fyll den nästan till bredden med vatten, men var noga med att inte använda för hårt vatten - och om det är det, använd destillerat.

Potatisen ger långa skott med små blad, som du försiktigt ska separera från knölen när de är cirka tio centimeter långa, förvara dem i en vas med lite vatten och när de har ett par centimeter långa rötter kan du gräva ner dem i jord. Så kommer det att växa nya plantor!

Advertisement

Vitlök

När du ser att en vitlöksklyfta har groddar, så mycket att fruktköttet nästan är borta, finns det inte så mycket kvar till matlagning, men mycket att odla nya växter: i själva verket kommer ätbara gröna blad att födas som - som gräslök eller aglina gräs - kan användas för smaksättning och i matlagningen.

Lägg klyftan i en skål elleri en annan behållare i solen så att de flyter och inte sjunker ner. Inom några dagar kommer rötter att dyka upp och när de är en eller två centimeter långa kan du lägga den i jord, men lämna knoppen ovanför jorden och vattna regelbundet utan att överdriva. När stråna överstiger 7-10 cm i höjd kan du börja konsumera dem.

Ingefära

Om du ser några extra rötter på ingefäran och du inte vet vad du ska göra med den, innan du låter den ligga och ruttna i kylskåpet kan du prova att odla nya växter på den! Den bästa tiden är i slutet på vintern och i början av våren, men du kan också prova det under andra tider på året. 

Ingefärsskotten utgår från öglorna, det vill säga de små "bubblorna" som syns på ytan, så ju mer det finns desto större chans är det att det växer nya blad. Ha rhizomen i vatten i 8-12 timmar och gräv ner dem sedan i en stor kruka som har mist 10 cm djup. Alternativt kan du prova att göra lite som med sötpotatis, lämna dem så att bara den nedre halvan (bubblorna uppåt) är varvade av vattnet.

Förvara ingefäran på en varm och skuggig plats och när du märker ett bra rotsystem kan du sätta den i jord, och vänta på att den ska växa. När du vill skörda den ska du tag i växten och dra upp ordentligt men inte hastigt, se till så att du får med hela rhizomen. Om du bara vill använda en bit av roten, klipp av den med en steriliserad sax, sätt tillbaka resten i jorden och låt den vila i minst en månad innan du drar upp den på nytt. 

Ananas

Detta är ett väldigt roligt experiment som kräver en del tålamod: ananas har faktiskt den speciella egenskapen att den kan reproducera sig själv från tofsen av blad på toppen!

Välj en som är färsk, separera klumpen från resten genom att ordentligt ta tag i bladens bas med ena handen och botten av ananasen med den andra handen och vrid dem sedan för att separera de två delarna. Du kan också klippa men då ska du först ta bort första varvet av blad längst ner och eventuellt en bit av fruktköttet.

Lägg tofsen i vatten så att basen (där rötterna kommer ut) ligger under ytan. När rötterna har växt kan du plantera allt i en kruka med rik välupplöst jord. Ha krukan i solen i en temperatur som alltid överstiger 18 grader. Plantan växer långsamt men kommer att producera nya blad redan under det första året, men du måste vänta minst 4 år innan du ser frukten. 

Avokado

Återigen en process som liknar den för sötpotatis, men här utgår vi ifrån den stora och hårda nöten i mitten av avokadon. Ta bort allt kött från den och sätt in 3 tandpetare så att den förblir hängandes i öppningen av en glasburk som är fylld med vatten. Vattnet ska nå den nedre tredjedelen av avokadon, och du ska byta vattnet ungefär en gång i veckan tills nöten börjar spricka och producera rötter i botten och skott på toppen. Det kan ta (under idealiska förhållanden) så kort tid som två veckor, men i vissa fall måste du vänta i upp till två månader innan du märker tillväxten. 

När stjälken är så lång som 15 centimeter kan du flytta över den till en kruka som är tillräckligt stor för att rymma växten med rötterna i en lös, rik och väldrenerande jord. Den älskar varma och soliga platser.

Advertisement

Citron

Alla frön från citronerna du pressar kan bli vackra plantor, och det är lätt att prova odla om dem. Tvätta fröna för att få bort rester av fruktkött och använd färsk frukt. Använd en burk eller liknande med ett hål i botten och universaljord blandad med sand, torv eller sphagnummossa i lika delar, sätt in den i ugnen på 60 grader i en halvtimme för att döda alla potentiella patogener i jorden, låt det svalna och lägg sedan ner fröna på ett djup som är cirka 1 cm.

Spraya vatten på jorden och täck med hålig film för att behålla fukten, se till att jorden alltid bara är fuktig. Fröna kommer att gro vid 21 grader så välj en plats i ditt hem som är tillräckligt varmt, och när du märker att de börjar gro kan du flytta dem till en ljusare plats och ta bort filmen.

Så snart du lägger märke till 3 eller 4 blad, flytta då över allt till en större kruka med universaljord, placera den på en punkt som nås av direkt sol i minst 4 timmar per dag, med en temperatur som ligger mellan 15 till 21 grader och fri från vinddrag.

Lycka till med trädgårdsskötseln!

Advertisement