Ljusslingor till dina utomhusutrymmen: 8 tips för att installera dem korrekt

av Hilda Maria Morgan

15 April 2023

Ljusslingor till dina utomhusutrymmen: 8 tips för att installera dem korrekt
Advertisement

Den sommaren ger oss också tillbaka lusten att tillbringa vår tid utomhus och om de långa timmarna av ljus i början av sommaren hjälper till i njutandet av den svala kvällsluften även utan hjälp av teknik, så kommer så småningom ett behov av att lysa upp kvällarna med konstgjort ljus när dagarna långsamt återgår till att förkortas, i juli och speciellt i augusti.

Utan tvekan bidrar det mjuka ljuset från stearinljus och oljelampor, kanske med tillsats av repellerande medel för irriterande insekter, till att skapa den rätta atmosfären för avkoppling, men om du vill dra fördel av det praktiska och den långa livslängden hos elektriska lampor, är det bästa valet ljusslingor, vilka är att föredra framför gatlyktor. Men hur monterar man dem, om utformningen av vårt utomhusutrymme inte har stolpar eller träd som går att använda som stöd?

Nedan föreslår vi 8 enkla idéer för att installera ljusslingor i ditt utomhusutrymme.

Advertisement

1. Stolpar med betongbotten

Ett säkert och praktiskt sätt att hänga upp din ljusslinga på är stolpar med betongbotten – det går blixtsnabbt att sätta upp dem och de är tillräckligt robusta för att hålla hela säsongen. Var bara uppmärksam på kapaciteten på din balkong eller altan där du vill installera dem, de kanske inte bär vikten av betongbasen.

Advertisement

2. Stolpar i planteringskärl

En mycket trevlig idé som också är fin är att installera trästolpar inuti planteringskärl, så att de sticker upp från en matta av växter eller blommor. Denna lösning lämpar sig för att skapa ett nät av ljusslingor som kontur, använd denna idé i praktiken med hjälp av robusta planteringskärl och fäst stolparna i basen med skruvar; se sedan till att träet är behandlat för att motstå atmosfäriska ämnen. De kommer att vara fallsäkra och väderbeständiga!

3. Trä och betong

Det går att göra vackra rustika stolpar med enkla robusta grenar som placeras i metallhinkar fyllda med betong. Du kan flytta på dem när du vill men de kommer fortfarande att vara väldigt solida!

4. Metall och betong

Om du istället föredrar en mer industriell stil kan du göra om den tidigare tekniken genom att byta ut grenarna mot metallstolpar.

5. Permanenta stolpar i trädgården

Om du föredrar permanenta stolpar, som installeras i din trädgård, kanske mitt på en gräsmatta eller vid kanten av en rabatt, är det idealiska att skapa ett större utrymme genom att föra in ett PVC-rör i marken, sätta in stolpen i mitten av röret och omge det med betong. På så sätt kan du vara säker på att ingenting kan få bort dem.

Advertisement

6. Stolpar fästa på träräcken

Om du istället vill installera permanenta stolpar på altanen eller balkongen, använd träräckena och fixera stolparna längs omkretsen med skruvar.

7. Räckesklämmor

Dessutom, för att fästa dina stolpar på ett räcke, är klämmor en mycket användbar lösning: de fixerar stolpen ordentligt och kan enkelt tas bort när den inte längre är till någon nytta eller om du bestämmer dig för att ändra dess position.

Advertisement

8. Utnyttja väggarna

Slutligen, kan även husväggarna vara ett användbart stöd för att hjälpa dig att installera ljusslingorna: montera krokar till dina ljusslingor direkt på väggen på önskad höjd, du kan sträcka ut slingorna längs hela altanen, ända bort till räcket.

Hur föredrar du att lysa upp dina utomhusområden under de långa sommardagarna?

Advertisement