Hösten är en bra tid att plantera vitlök: upptäck hur du gör det på ett superenkelt sätt

av Hilda Maria Morgan

06 Oktober 2021

Hösten är en bra tid att plantera vitlök: upptäck hur du gör det på ett superenkelt sätt
Advertisement

I vilket grönsaksland som hest bör vitlök aldrig saknas: den är inte bara användbar året runt för att smaksätta en stor mängd rätter och därför bra att ha i hemmet, utan den kan också användas för att hålla oönskade insekter borta. Faktum är att vi ofta har indikerat vitlöksbaserade metoder för att skapa naturliga avstötningsmedel, men vitlök planterad i marken fungerar också som avskräckning för djur som hotar grödorna, och även i det fallet blir den en extra naturlig försvarsbarriär.

Den bästa tiden att plantera den är under hösten, redan i oktober i de kallaste zonerna och ända till november i de varmaste. De som bor på en plats med för kalla vintrar bör dock vänta på att den intensiva kylan är över. Faktum är att vitlök också tål temperaturer som sjunker till -10 eller -15 grader, men inte under för lång tid.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vitlöksväxter förökar sig genom sina klyftor, just de som vi använder för matlagning, det är därför man inte pratar om sådd. Dessutom, genom att plantera vitlöksklyftor kan du vara säker på att få plantor som är exakt samma som den från vilka klyftan ursprungligen kom.

Ta alltså ett vitlökhuvud och separera klyftorna utan att skala dem (annars kommer de att utsättas för röta och andra faror). Du behöver lägga dem i marken genom att hålla den spetsiga delen uppåt, eftersom det är från den som vitlöken spirar (ibland händer detta även när vi glömmer den för länge i köket!), den andra delen producerar istället rötterna . Att lägga klyftorna upp och ner gör det mycket svårare för växten att komma upp från marken, medan den korrekta positionen främjar snabbare och kraftigare tillväxt.

Du behöver inte gräva mycket: det räcker med att du skapar en lång fåra med en spade och lägger klyftorna bara 3 cm under ytan, eller ökar till 4 där det är kallare eller om du gör det senare (i november) så att marken skyddar dem bättre. De bör inte placeras intill varandra för att möjliggöra tillväxt av plantan utan problem: överväg därför att ha cirka 8-10 cm mellan en klyfta och en annan på samma rad, medan det är bäst att lämna 30 cm eller lite mindre mellan en rad och en annan.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Du kan plantera dem i marken, i upphöjda rabatter eller blomsterlådor, men också i krukor, gärna lite bredare för att garantera nödvändigt utrymme mellan klyftorna.

Varje vitlöksklyfta kommer att producera ett helt vitlökshuvud kommande vår!

Advertisement