Enkel och lätt: prova vattenkakan för att njuta av en fikapaus utan mycket kalorier

av Hilda Maria Morgan

01 Oktober 2021

Enkel och lätt: prova vattenkakan för att njuta av en fikapaus utan mycket kalorier
Advertisement

En liten fikapaus är en förnöjelse vid vilken vi alla gärna dröjer kvar emellanåt, men kanske händer det att man oroar sig för kalorierna, eller så finns det de som föredrar att undvika att äta animaliska produkter som ägg och smör. Att eliminera ingredienser som dessa kan ibland verka begränsa valet av recept att prova för mycket, men sett från en annan synvinkel blir det ett tillfälle att experimentera med något nytt och oväntat.

Ett mycket enkelt recept, som inte innebär användning av ägg, mjölk eller smör, är vattenkakan: en lätt efterrätt (en portion på 50 gram har drygt 100 kcal!) som är enkel att förbereda, och sedan kan anpassas med olika smaksättningar. När den väl är bakad har den en lite tjockare skorpa, medan insidan förblir mjuk och fuktig. Ta reda på hur du förbereder den.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Ingredienser för 6 personer

 • 250 ml ljummet vatten (du kan också använda naturligt vatten på flaska om kranvattnet hemma har en något stark smak)
 • 250 gram mjöl 00 (du kan också använda, eller blanda ihop, fullkorns- eller emmervete- eller havremjöl för att få en större mängd fiber, eller experimentera med lite mandelmjöl)
 • 50 ml fröolja (jordnöts- eller solrosolja, medan den av soja kan ha en starkare smak), eller ris- eller extra virgin olivolja (även denna kan vara lite väl robust)
 • 150 gram socker (vitt eller farin) eller 90 gram stevia. Om du föredrar andra sötningsmedel (som till exempel kokossocker, kan du också prova detta genom att experimentera lite med doserna)
 • 1 rivet citronskal
 • 1 påse vanillin (eller några droppar vaniljextrakt)
 • 1 påse bakpulver

Tillvägagångssätt:

 1. Sätt på ugnen på 180 grader
 2. Blanda vatten och olja i en stor skål
 3. I en annan skål, sikta ihop mjöl och bakpulver, tillsätt sedan socker och citronskal. Om du använder vanillinpulver, lägg till det nu i de andra pulvren. Blanda allt med en visp för att blanda väl.
 4. Blanda i oljan i skålen med mjölet och de andra torra ingredienser med en spatel för att blanda dem tills blandningen är jämn och homogen. Om du använder vaniljextrakt, lägg till det och blanda i också det.

Du kan också använda visp eller köksmaskin för att arbeta snabbare och emulgera degen mer, vilken blir fluffigare och lättare.

 1. Klä en kakform, 22 cm, med bakplåtspapper (eller fetta in den och strö över ströbröd) och häll blandningen i den.
 2. Grädda 30-40 minuter, kontrollera att degen också är tillagad i mitten med en tandpetare.
 3. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna lite innan du äter den.

Det är en mycket enkel kaka, och du kan också anpassa smaksättningen på olika sätt:

 • Tillsätt kanel till pulvren, eller kanske pulver av matcha te för en kryddigare smak (med matcha te behöver du eventuellt öka sockermängden)
 • Du kan också lägga till snabbkaffe för att få kaffesmak, eller, naturligtvis, bitter kakao för chokladsmak
 • Du kan ta bort citronskalet, eller också betona citrusmaken med lite citronsaft. Eller så kanske du föredrar apelsinskal.
 • Det vore inte illa att lägga till mandlar i degen (eller använda dem i flingor för att dekorera toppen), eller andra nötter eller till och med chokladflis.

Kort sagt, med en så enkel bas kan du verkligen njuta av att pröva tusen olika varianter... Även om den totala mängden kalorier eventuellt kommer att förändras lite!

Advertisement