Upptäck de perfekta växterna att ha inomhus för att absorbera fukt

av Hilda Maria Morgan

28 September 2021

Upptäck de perfekta växterna att ha inomhus för att absorbera fukt
Advertisement

Växter är inte bara ett element som gör alla hem vackrare och mer välkomnande, utan de kan faktiskt också förbättra livskvaliteten. Vissa arter kan filtrera ämnen som är giftiga för vår hälsa från luften och vissa mer än andra är också användbara för att minska luftfuktigheten i våra hem.

Även om växter absorberar vatten huvudsakligen genom sina rötter (och det är där de får de näringsämnen de behöver för att överleva), kan deras blad också göra det, om än lite mindre effektivt. Så nästan alla av dem, när det bildas lite kondens på deras blad, kan absorbera den, men det finns några växter som är mer kapabla än andra att dra nytta av luftfuktigheten som cirkulerar i en sluten miljö. Dessa är epifytiska eller xerofila växter, som några av dem vi anger nedan, vackra och lätta att hitta.

via Journal of Islamic Architecture

Advertisement

Tillandsia

Tillandsia

pxfuel.com

Tillandsiasläktet är epifytiska växter, med luftrötter, även kända som vindens barn. Liksom alla epifytiska växter växer de nära varandra i sin naturliga livsmiljö, men inte som parasiter: i själva verket lever de med sina luftrötter av vattnet och luftfuktigheten som de stjäl från den omgivande miljön, utan att därför behöva planteras i jord.

Det finns många sorter och de är också mycket dekorativa och lämpliga att sätta in i olika kompositioner: en gåva för dem som inte vill slösa för mycket tid på att ta hand om växterna och samtidigt vill dekorera med originalitet.

Advertisement

Bajonettliljesläktet och aloe vera

Bajonettliljesläktet och aloe vera

Commons Wikimedia

Som en xerofil växt är Sansevieria trifasciata en växt som är van vid torrt klimat, som tål långvariga torka. Vilket också betyder att den absorberar och värdesätter fukt, och bör vattnas sparsamt. Dessutom omvandlar den under natten CO2 till syre genom att filtrera de toxiner som finns i luften, vilket gör den lämplig också för att vara i sovrummet.

Aloe vera har också liknande egenskaper: den behöver lite vatten, gör luften friskare, kan absorbera fukt från omgivningen och är alltid en favorit inom inredning.

Ormbunkar: älghornsbräknar och svartbräkenväxter

Ormbunkar: älghornsbräknar och svartbräkenväxter

Commons Wikimedia

Även ormbunkar är lämpliga för fuktiga miljöer där de faktiskt trivs. Två typer som är lite mindre vanliga än spjutbräken, och som också har varit föremål för studier om deras förmåga att absorbera fukt i hus är Platycerium bifurcatum (även känd som "älghornsbräken") och Asplenium nidus (vanligen kallad också "svartbräkenväxt"). Både mycket vackra och dekorativa, den första är en epifytisk växt som vi i naturen hittar på stammar och trädgrenar, medan den andra är en xerofyt som tolererar varma klimat bra, men kan också nå betydande dimensioner.

En varning: det faktum att dessa växter kan absorbera vatten genom sina löv betyder inte att de inte behöver vattnas. Var och en av dem måste faktiskt bevattnas enligt specifika behov, och för ormbunkar är det lite oftare än för de andra nämnda arterna.

Advertisement