Håll bärfisar borta från balkongen med dessa naturliga och gör-det-själv åtgärder

av Hilda Maria Morgan

24 September 2021

Håll bärfisar borta från balkongen med dessa naturliga och gör-det-själv åtgärder
Advertisement

När vi hittar bärfisar i huset, och ännu värre i sovrummet, förutom att vi behöver städa de olika rummen så noggrant som möjligt och uppmärksamma eventuella spår av fukt eller vattenläckor som ibland lockar dessa djur till huset kan vi fundera över hur vi ska hålla dem borta.

Det är svårt att hitta deras bon, men eftersom de kommer in från utsidan kan du prova att använda några naturliga åtgärder på husets yttersida, särskilt nära dörrar och fönster. Nedan hittar du några indikationer på hur du håller bärfisar borta från balkongen, eller eventuellt också från trädgården som löper runt huset.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia, Pxfuel

Creativo, Commons Wikimedia, Pxfuel

förebyggande nivå, innan bärfisarna tar sig in i huset, är det bra att täta dörr- och fönsterkarmar perfekt: dessa insekter gör ofta sina bon just där, i sprickorna som bildas med tiden, och därför blir dessa punkter bekväma ingångsvägar för dem även när vi inte håller fönstren öppna. För tätning kan polyuretanskum, kitt och vilket annat lämpligt tätningsmaterial som helst användas för att skapa en barriär.

När det gäller åtgärder för att försöka få bort bärfisar från balkongen kan du prova:

  • Kiselgur (även känt som diatomacéjord): detta gipsaktiga pulver tillverkat av sedimentära bergarter fungerar som en naturlig insekticid mot många typer av insekter, inklusive bärfisar. Faktum är att den lyckas tränga in i det skyddande skiktet i deras exoskelett, vilket får djuren att torka ut. Så sprid lite runt balkongen, särskilt i närheten av fönster, dörrar eller andra ingångar.
  • Vitlök, särskilt om den är i form av eterisk olja: späd några droppar i en sprayflaska full med vatten, som sedan sprutas som ett insektsmedel när du ser bärfisarna.

Om du inte hittar eterisk olja kan du prova med vitlökspulver: blanda en halv liter vatten och 4 tsk vitlökspulver och häll allt i en sprayflaska. Det är en blandning som ska sprutas nära ingångsvägarna till huset. Det finns också de som använder vitlöksklyftor som läggs i hörnen på fönster eller dörrar, som avskräckning för att avvärja dessa insekter.

  • Kattmynta: hacka plantans blad och stjälkar lite i en mixer tills du får mycket små bitar, täck det hela med denaturerad alkohol och aktivera sedan mixern igen tills du får en homogen blandning. Efter 3-5 minuter filtrerar du vätskan, som du måste lagra några dagar i en glasburk, tills du ser att den separeras i två delar och bildar ett grönare toppskikt: det är det avstötande materialet du kommer att använda med en sprayflaska.

Om du istället vill prova att använda fällor kan du tillgripa:

  • En bordslampa som avger vitt, svart eller blått ljus på en fönsterbräda, där den fortfarande är skyddad från väder och vind. Det är de typer av ljus som lockar dessa djur. Lägg en bricka med tvål och vatten under ljuset: efter cirka 12 timmar borde insekterna ha kommit dit och kan inte komma loss.
  • En våt tygtrasa: bärfisarna borde samlas för att dricka vattnet alltså borde du hitta flera på samma plats. Ta då upp trasan med bärfisarna och doppa den i en hink med tvål och vatten.

Har du någonsin testat någon effektiv metod mot bärfisar?

 

Advertisement