På bara några få steg kan du förbereda en mjuk och fluffig glass med den smak som just du föredrar

av Hilda Maria Morgan

20 September 2021

På bara några få steg kan du förbereda en mjuk och fluffig glass med den smak som just du föredrar
Advertisement

När man blir sugen på en frisk och god paus tänker man ofta på glass, men hur många gånger har det hänt att när du öppnar frysen hittar du ett glasspaket med glass som är för hård för att konsumeras med tillfredsställelse direkt? Ofta får man vänta ett tag innan den har rätt konsistens... Om man orkar vänta. Det är dock möjligt att förbereda en mjuk glass med bara några få gester, en fluffig mousse att ha i frysen, redo att slukas när lusten efter sött gör sig påmind.

Här är instruktionerna för att förbereda en med choklad och en med citron, men du kan enkelt anpassa recepten till andra smaker också.

Advertisement

Chokladmousse

Chokladmousse

Commons Wikimedia

Ingredienser:

  • 50 gram socker
  • 40 gram kakaopulver
  • 130 ml mjölk
  • 350 ml sockrad grädde

Hur man går tillväga:

  1. Blanda kakao och socker i en skål, försök att lösa upp eventuella klumpar. Du kan ta hjälpt av en sil eller sikt med fint trådnät, och kanske välja ett fint malet socker eller till och med använda florsocker.
  2. Tillsätt mjölken och blanda med hjälp av en visp, försök att inte skapa klumpar. Om du vill kan du först värma upp mjölken lite så att kakaon smälter bra, men då får du vänta på att allt svalnar innan du går vidare till nästa steg.
  3. Vid denna tidpunkt kan du använda en mixer (eller en köksmaskin som har blad lämpade för emulgering) eller en plastflaska. Häll kakaomjölken i den valda behållaren (du behöver en tratt till flaskan), tillsätt den sötade grädden och blanda i ett par minuter. Om du använder flaskan behöver du skaka den kraftigt i 5 minuter.
  4. Lägg den sålunda erhållna emulsionen i frysen tills den stelnar och din mousse är färdig att njutas av.

 

Advertisement

Citronmousse

Citronmousse

maxpixel.net

Ingredienser:

  • 50 gram florsocker
  • Saften av 1 citron
  • 50 ml mjölk
  • 250 ml sockrad grädde

Hur man går tillväga:

  1. Lös upp sockret i citronsaften i en liten skål.
  2. Tillsätt mjölken i mixern eller i flaskan (valet är ditt, som i föregående fall) och blanda allt.
  3. Tillsätt grädden och blanda eller skaka flaskan kraftigt i 5 minuter
  4. Lägg allt tätt tillslutet i frysen och när det stelnat får du din mjuka och fluffiga glass.

Istället för citron kan du använda en puré (så silkeslen som möjligt) gjord med fruktköttet av din favoritfrukt, precis som du kan prova en version med bara mjölk och grädde smaksatt med vanilj, eller berikad med chokladflis (strax före frysning), eller till och med använda små bitar av kakor (tänk kakor som Oreos) eller till och med smarties. När du har lärt dig hur man gör dessa mjukglassar kan du anpassa dem efter smak!

Advertisement